Петро Порошенко / REUTERS

За інформацією ЗМІ, начальник охорони Петра Порошенка Юрій Федоров призначений президентом заступником начальника Головного управління розвідки Міноборони.

Про це повідомляє "Страна", посилаючись на джерело в Адміністрації президента.

Відомство очолює генерал-полковник Василь Бурба. Тепер Федоров нібито буде його заступником.

Відео дня

Читайте такожПорошенко призначив двох членів Вищої ради правосуддя

За даними джерела "Страны" в АП, спочатку Федорову готували цікавіше місце в Службі зовнішньої розвідки України.

У Порошенка планували поставити Бурбу керувати СЗР, відправивши у відставку колишнього його керівника Єгора Божка. А Федорова зробити його заступником (раніше цю посаду обіймав скандально відомий Сергій Семочко).

"Однак проти такої схеми виступили американці, які з 2014 року узгоджують всі призначення керівників українських спецслужб. Тому Бурба залишився в ГУР, а Федорова "підсадили" до нього", - пише ЗМІ.

"При цьому, незважаючи на нове призначення, Федоров продовжує сидіти в кабінеті в Адміністрації президента, роздавати вказівки з охорони Порошенка, користуватися службовим автомобілем із водієм", - додали журналісти.

Раніше "Страна" повідомляла, що Федоров створював для Порошенка атмосферу повного затишку під час його передвиборного туру Україною. Саме начальник охорони президента відповідав за "виправлення" (починаючи від простого відведення, закінчуючи відвертими побиттями) тих українців, які хотіли поставити незручні питання главі держави.

Також, як стверджують противники Порошенка, саме він відповідав за потрапляння готівкових грошей на територію Банкової. "Його роль починається тоді, коли потрібно пронести готівку в чорних небрендованих сумках. В особливо складних і дорогих випадках гроші перераховували безналом", - писав у своїй книзі нардеп Олександр Онищенко, згадуючи й про те, як йому самому довелося заносити половину з 12 мільйонів кешем в АП. Крім того, за словами Онищенка, Федоров відповідав за різні специфічні доручення щодо рознесення готівки зацікавленим особам.

Як повідомлялося, 3 травня чинний глава держави Петро Порошенко звільнив Юрія Федорова з посади начальника Служби безпеки президента.