Філарет хоче зберегти УПЦ Київського патріархату / фото УНІАН

Почесний патріарх Київський та всієї України-Руси Філарет хоче зберегти УПЦ Київського патріархату, яка була однією із засновниць єдиної помісної Православної церкви України, щоб в Україні під час літургій поминали ім’я київського патріарха.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на прес-конференції в Києві.

Читайте також"А я довіряв йому": Філарет шкодує, що висунув Епіфанія на пост предстоятеля ПЦУ

Відео дня

«Антиукраїнські сили, які борються з українською автокефальною церквою вже майже 30 років, вони борються і не можуть побороти, а замість того, щоб знищити Українську церкву, вона навпаки виросла, зміцніла, проказала свою силу на тій війні, яка зараз йде на сході, завоювала авторитет в усій країні, тому цю церкву хочуть знищити. Яким чином? Своїми ж руками», - стверджує Філарет.

Він зауважив, що Московський патріархат бореться з ним з 1992-го року і не може перемогти.

«Тепер взялися за це свої сили, з якими я будував Київський патріархат. Але не виступають відкрито проти патріарха Філарета, але кажуть, що Київський патріархат нам не потрібен. Чому вам не потрібен Київський патріархат? Ви ж його разом з патріархом будували. Чому ви відмовляєтеся від того, що ви будували? Ви руйнуєте те, що ви створили, що привело до надання томосу. Бо якби не було Київського патріархату, ніякого б томосу не було», - підкреслив патріарх.

Він наголосив, що головним завданням є збереження єдності.

«Наше завдання – зберегти єдність Української православної церкви, зберегти Київський патріархат, але зберегти його тільки в Україні поки що, тому що ми отримали томос як Київська митрополія», - нагадав він.

«Назовні ми сьогодні є визнана Вселенським патріархом Київська митрополія, але ми незадоволені цим, у нас в перспективі – утворення і визнання Київського патріархату – це у майбутньому. І Вселенський патріарх не відмовляється від цього», - додав Філарет, зауваживши, що для того, щоб ставити питання про визнання ПЦУ у статусі патріархату, треба об'єднатися і створити в Україні одну православну церкву.

«Наше завдання - об’єднувати усе православ’я в єдину церкву», - наголосив Філарет.

«Чому я наполягаю на тому, щоб в Україні був Київський патріархат, тому що, якщо українська церква відмовиться від статусу патріархату, то це означає, що в Україні буде тільки один патріархат – Московський, і ім'я патріарха Кирила буде звучати по всій Україні, а ім'я київського патріарха не буде. І ми самі ліквідуємо поминання київського патріарха по Україні», - резюмував Філарет.