За словами Геращенко, Сенцов міг бути звільнений з російської в’язниці у 2016 році / фото УНІАН

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що у 2016 році разом з позафракційним народним депутатом Надією Савченко в обмін на російських спецназівців Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва міг бути звільнений з російської в’язниці також і український політв’язень Олег Сенцов.

Читайте також"Якась надія була": мати Сенцова вважає помилкою свій лист до Путіна з проханням помилувати сина

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона повідомила під час звіту в парламенті в рамках неформальної «мінської платформи» про свою роботу у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.

Відео дня

«Не було жодного звільнення жодного українського заручника, починаючи з 2014 року, без СБУ. Тому що для того, щоб нам когось віддали, ми повинні були пройти тут дуже великий шлях так само. Щоб українська сторона могла помилувати якусь людину», - заявила вона.

Геращенко висловила вдячність також українським церквам за сприяння у звільненні заручників. «Дякуємо, наприклад, за останнє звільнення, яке вдалося зробити церкві – це Тарас Колодій зі Львова…ми були весь час в діалозі, починаючи від Ватикану», - додала вона.

«Не було жодної міжнародної зустрічі, жодної телефонної розмови за участі президента Порошенка зі своїми колегами, де б не порушувалися питання звільнення заручників. Рівно рік тому він востаннє телефоном влітку говорив з президентом РФ (Володимиром – УНІАН) Путіним про звільнення українських заручників», - поінформувала перший віце-спікер.

Вона нагадала, що два найбільших за кількістю звільнення українських заручників відбулося після двох трагедій: Іловайська та Дебальцевого, коли ще не працювали мінські групи. «Чому так? Не через переговорників, тільки тому, що тоді на окупованих територіях не було ще створено квазіреспублік. Сьогодні представники цих квазіреспублік у переговорних групах у Мінську іноді дізнаються, що завтра буде звільнення від нас (представників України – УНІАН), тому що ФСБ РФ їм ще не повідомила, що вони мають завтра привести таких-то людей», - додала Геращенко.

«Єдина, яка я вважаю, була помилка, – у 2016 році ми боролися за передачу Єрофеєва та Александрова в обмін на пані Надію Савченко та в обмін на Олега Сенцова. Я нагадаю, що тоді творилося в парламенті в той час, який був тиск на українську владу, у нас називалося тільки одне прізвище (Надія Савченко – УНІАН), тоді, я думаю, ми могли витягти двох людей. Так трапилося. Потім ми цю помилку не повторювали і витягували всіх. Кого віддавали», - розповіла Геращенко.

Як повідомляв УНІАН, 22 березня 2016 року суд РФ засудив українську льотчицю Надію Савченко до 22 років ув'язнення за нібито вбивство російських журналістів, які незаконно перебували на сході України, де проходила Антитерористична операція. Також суд виніс рішення зобов'язати її виплатити штраф у розмірі 30 тис. рублів за "незаконний перетин кордону".

25 травня 2016 року відбувся обмін Савченко на російських спецназівців Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва, затриманих у складі диверсійної групи під час бою на Донбасі. В той день президент РФ Володимир Путін підписав указ про помилування Савченко.

Співробітники ФСБ РФ затримали Сенцова в Криму навесні 2014 року. Його переправили до Росії, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалів офісів партій на півострові. Російський суд у серпні 2015 року засудив його до 20 років ув'язнення.

Сенцова тримають у колонії в місті Лабитнангі на Ямалі.