Інавгурація Зеленського відбулася 20 травня \ УНІАН

Новий президент здивував країну несподіваними рішеннями, про які заявив вчора з трибуни Верховної Ради – запропонував уряду піти у відставку і заявив про розпуск Ради. Також, він анонсував подальші дії. Це повернення всіх українських полонених, припинення вогню на Донбасі, повернення територій.

Читайте такожУ Зеленського можуть ініціювати позачергове засідання Ради на 22 травня

Політолог Олексій Якубін спрогнозував, чим президент займеться в першу чергу, повідомляє Главред. "Одне з найбільш важливих питань зараз для Володимира Зеленського - це кадрові призначення, які він сам не може зробити без парламенту. Мова йде про президентську квоту, портфелі глав Міноборони, МЗС, СБУ", - каже політолог.

Відео дня

Також, президент може скористатися тими можливостями, де може отримати прогрес. "На зовнішньополітичній сцені він може, при бажанні, отримати певні плюси. Наприклад, Зеленський поїде на зустріч з представниками нормандської четвірки, і в тому числі з Путіним. Вона пройде в червні в Нормандії, і там будуть міжнародні делегації найвищого рівня. І, якщо Володимир буде готовий, а під час виступу в Раді він сказав, що одним з пріоритетів є звільнення полонених українців, то він може прилетіти туди. Як мінімум зможе обговорити цей процес, а можливо – і запустити", - припускає Якубін.

Якщо говорити про внутрішню політику, то ця Рада, враховуючи нюанс розпуску, буде ставити палки в колеса новообраного гаранта.

"Тут виникла двояка ситуація. З одного боку, депутати розуміють, що якщо вони зараз заблокують всі ініціативи Зеленського, в тому числі і кадрові, то їхній виборець може це поставити їм у провину. Мовляв, обрали нового президента, а ви себе так неконструктивно ведете. А з іншого боку, враховуючи наближення дострокових парламентських виборів, ця Рада може просто провалити всі ініціативи Зеленського. Що стосується перших кроків, про які президент сказав щодо законопроектів, я сумніваюся, що вони будуть ухвалені", – вважає Якубін.

Можливо, сьогодні проходять торги із народними обранцями про дату дострокових виборів. "Виборчий кодекс для цих виборів навряд чи буде прийнятий. Якщо Зеленський сьогодні видає указ про достроковий розпуск, і його відразу опублікують в Голосі Україні, то виникне нюанс – не можна змінювати законодавство, якщо вже почалися вибори. І якщо буде прийнятий закон, то він буде діяти для наступних виборів. І тут можлива одна з точок переговорів. Він може запропонувати депутатам ухвалити новий виборчий закон, де змінюється змішана система на пропорційну з можливим зниження бар'єру. В обмін порадить вирішити кадрові питання. А він опублікує указ про розпуск трохи пізніше. І можливо депутатів це влаштує, а Зеленський отримає компроміс з кадровими призначеннями", - додає Якубін.