Віктор Медведчук / REUTERS

Ефективність глави політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука як посередника в переговорах зі звільнення українських полонених можна поставити під сумнів.

Про це розповіла правозахисниця Марія Томак, коментуючи заяву Медведчука про вихід із переговорного процесу щодо Донбасу, передає «Обозреватель».

Читайте такожУ Берліні дипломати визначають майбутнє Мінського процесу - МЗС

Відео дня

Томак зауважила, що за останні декілька років із Криму і Росії були звільнені Надія Савченко, Геннадій Афанасьєв, Юрій Солошенко, Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров.

"За моєю інформацією, завдяки втручанню Ангели Меркель і турецького президента Ердогана. Медведчук світився там на якихось етапах, грав роль кур'єра. Прилітав за ними на літаку, там була й Ірина Геращенко, вони цих людей забирали. Наскільки він у переговорах відігравав значну роль – мені невідомо", – уточнила вона.

Водночас правозахисниця згадала про інтерв'ю Медведчука "Новой газете", в якому він обіцяв боротися за звільнення українських в'язнів.

"Але, як ми бачимо, особливого прогресу немає", – констатувала Томак.

Вона не виключила, що президент РФ Володимир Путін міг використовувати Медведчука для своїх політичних ігор.

"Ставлю під сумнів його (Медведчука. – Ред.) ефективність. Хоча у нас заведено вважати, що це супер-переговорник, що без нього взагалі нічого неможливо зробити... Але я так не думаю", – наголосила експерт.

Томак закликала шукати нових переговорників за межами України.

"Вибачте, але Медведчук не єдина людина, яка може з Путіним говорити. Є багато інших людей. Є міжнародні лідери, з якими Путін не може собі дозволити не говорити. Та ж Меркель, Олланд, колишні генсеки ООН тощо", – підсумувала вона.