За даними журналістів, 42 гектари цієї дорогоцінної землі належать чотирьом особам / фото: «Наші гроші з Денисом Бігусом»

Люди, наближені до депутата Верховної Ради Андрія Деркача, з 2010 безкоштовно отримали 41,5 гектара заповідної землі між озерами Конча і Заспа під Києвом, вартість якої сягає десятків мільйонів доларів.

Про це йдеться в розслідуванні Олександра Курбатова для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

«Максимальна ціна 50 тисяч доларів за сотку. Мінімальна ціна, залежно від того, як цей проект будуть позиціонувати - від 10 до 20 тисяч доларів за сотку», - розповідає Сергій Стрепенко, керівник консалтингової компанії у сфері нерухомості.

Фото: «Наші гроші з Денисом Бігусом»

Формально майже 42 гектари цієї дорогоцінної землі належать чотирьом особам, йдеться у розслідуванні. Троє з них мають міцні зв’язки з родиною нардепа Андрія Деркача. 7,5 гектар - в Юрія Берка. У нього спільний бізнес із дружиною Деркача Оксаною Тереховою і помічником Деркача Дмитром Ковальчуком. Ще майже 4 гектари в Олени Миронюк. Її чоловік – у минулому теж помічник нардепа Деркача.

Майже 26 гектарів цих земель у Антона Сімоненка, який вже третій термін працює помічником Деркача в парламенті, а перед тим помічником нардепа був батько Антона, Олександр Сімоненко. Саме на Антона Сімоненка Андрій Деркач переписав у 2016 році 90% корпоративних прав на свої медіа активи: телеканал «Ера» і радіо «Ера ФМ». Втім розслідувачам Антон Сімоненко відмовився відповідати на питання щодо походження 26 гектарів землі між озерами Конча і Заспа.

Фото: «Наші гроші з Денисом Бігусом»

У нинішній РДА кажуть, що про виділення цієї землі приватним особам не знали і вважають це злочином.

«Це кримінал чистий», - каже Андрій Вергелес, в.о. завідувача сектору інфраструктури та природних ресурсів Обухівської райдержадміністрації.

Сам Андрій Деркач стверджує, що не має жодного відношення до цієї землі, а у відповідь на письмовий запит програми про стосунки із чотирьма нинішніми власниками коштовного масиву нардеп переслав листа від адвоката усіх чотирьох землевласників.

У листі адвокат посилається на те, що ця земля у 2002 році була передана в оренду на 49 років ТОВ «Лідер». Потім ТОВ «Лідер» «відмовилась від оренди на користь сільської ради та виявила бажання передати частину земель згідно діючого законодавства для ведення особистого селянського господарства окремим громадянам». Нинішнім власником ТОВ «Лідер» є Юрій Берко, тобто партнер дружини Андрія Деркача.

Фото: «Наші гроші з Денисом Бігусом»

Також розслідувачі нагадали, що наприкінці 90-х і початку нульових років Андрій Деркач мав тісні зв’язки із президентом Леонідом Кучмою, яких називали кумами.