Крим перебуває під окупацією вже протягом 5 років / фото twitter.com/krimrt

Ситуація із захопленням Криму дуже схожа на окупацію радянськими військами країн Балтії у 1940 році.

Читайте такожУкраїна закликала Суд ООН відхилити заперечення Росії та почати розгляд позову по суті

Таку думку в інтерв’ю «Апострофу» висловив колишній голова комітету з питань розвідки та безпеки в британському уряді та екс-міністр оборони сер Малкольм Ріфкінд.

Відео дня

«Я не можу робити передбачення, скільки років піде на вирішення питання Криму. За три роки до того, як розвалився Радянський Союз, ніхто не думав, що таке станеться. Ситуація схожа на окупацію Радянським Союзом Латвії, Литви та Естонії – і вони були його частиною. Британія, США і низка країн відмовилися визнавати законність окупації», – нагадав Ріфкінд.

Він нагадав, що Маргарет Тетчер і Михайло Горбачов проводили переговори і шукали точки порозуміння. «Я не наївний, я не кажу, що треба так само сідати за стіл переговорів із Путіним. Треба, щоб Путіна замінив новий російський лідер. Якщо він буде розумним, і його адміністрація захоче встановити зв'язки з українською владою, то наступним кроком може стати загальний референдум, на якому проголосує все населення Криму. Але це буде дуже складно. Припустімо, що Путін більше не керує, російський уряд дозволить Донбасу стати знову частиною України, наївно припустімо, що одного дня російський уряд спробує знайти компроміс, і Україні доведеться відповідати. Жодні переговори не можуть завершитися тим, що одна сторона отримує всі 100%, а інша сторона отримує 0%, бо це означає абсолютну поразку», – додав колишній британський урядовець.