Сергій Лавров / REUTERS

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявляє, що "нормандська четвірка" не може нав'язувати рішення "адміністраціям" ОРДЛО.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це Лавров сказав під час виступу на міжнародному науково-експертному форумі "Примаковські читання".

"Контакти між президентом Зеленським й керівництвом Німеччини і Франції відбулися і в Берліні, і в Парижі, міністри закордонних справ Німеччини і Франції відвідували Київ. Сподіваюся, нам як учасникам "нормандського формату" розкажуть, яка була реакція і про що йшлося. Тим паче, знову пропонують наші партнери зібратися і скликати саміт "нормандського формату", - сказав Лавров.

Відео дня

За його словами, Росія готова зустрічатися в будь-яких конфігураціях, але не треба забувати, що "ключовий механізм виконання Мінських домовленостей - це контактна група, єдина платформа, на якій спільно працюють Київ, Донецьк і Луганськ".

"Без того щоб там домовлятися, ніякого прогресу не вийде."Нормандський формат "не може нав'язати свої рішення, якщо самі сторони не погодяться", - наголосив він.

Читайте такожУ Путіна прокоментували ідею розширення "нормандського формату"

Як повідомляв УНІАН, 6 червня Сергій Лавров заявляв, що почати роботу в "нормандському форматі" (Україна, Німеччина, Франція і РФ) після обрання президентом України Володимира Зеленського з чистого аркуша не вийде.

"Ми поки що навіть не знаємо, яка політика буде у нового керівництва України на напрямі Мінських домовленостей і в цілому на російському напрямі. Звідти лунають досить розмиті сигнали", - сказав Лавров.

Він згадав заяви глави адміністрації Зеленського про те, що треба проводити референдум, чи відновлювати переговори з Росією. "Я навіть не зрозумів, про які переговори йдеться, тому що, якщо брати Донбас, то переговори були в рамках Контактної групи і" нормандського формату ". Це не переговори з Росією. Переговори в "нормандському форматі" президент Зеленський підтвердив. Ніби то це вже відзначено, але не зрозуміло, з яких позицій і на чому базуватиметься продовження роботи "нормандської четвірки". Якщо з чистого аркуша, то це не вийде ", - зазначив Лавров.

30 травня Зеленський обговорив у Києві з міністрами закордонних справ Франції і Німеччини Жан-Івом Ле Дріану і Гайко Маасом "креативні ідеї" щодо реалізації Мінських угод.

Після зустрічі Маас заявив, що експерти країн "нормандського формату" обговорять шляхи прискорення встановлення миру на Донбасі.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк припустив, що зустріч лідерів країн "нормандського формату" може відбутися в середині липня.