На екс-голову КС поскаржився нардеп / фото: Закон і Бізнес

Слідчі Державного бюро розслідувань відкрили кримінальне провадження проти колишнього голови Конституційного суду України Станіслава Шевчука.

Про це в коментарі УНІАН повідомила речниця ДБР Анжеліка Іванова.

"Слідчими Центрального апарату Державного бюро розслідувань розпочато кримінальне провадження за фактами зловживання своїм службовим становищем колишнім головою Конституційного суду України", - сказала вона.

Відео дня

Читайте такожВ КСУ пояснили, за що саме звільнили Шевчука з посади судді (документ)

Іванова додала, що розслідування було розпочато за зверненням народного депутата.

"У зверненні зазначається, що голова Конституційного суду незаконно призначав позаштатних радників, що призвело до зайвих бюджетних витрат", - зазначила речниця.

Крім цього, додала вона, "радники на чолі з головою Конституційного суду, можливо, здійснювали незаконне втручання у діяльність суддів органів конституційної юрисдикції".

"Такі дії високопосадовця, можливо, містять ознаки кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 364 Кримінального кодексу України. Це зловживання владою або службовим становищем", - зауважила Іванова.

Водночас вона додала, що не може уточнити прізвища народного депутата, за зверненням якого відкрито провадження.

Як повідомляв УНІАН, 14 травня судді Конституційного суду проголосували за звільнення Шевчука з посади судді КС, який до цього з 21 лютого 2018 року був головою Конституційного суду.

Шевчука було звільнено на підставі висновку постійної комісії з питань регламенту та етики КС. У висновку, серед іншого, йшлося про те, що Шевчук всупереч закону попризначав для себе позаштатних радників на громадських засадах, що фактично призвело до незаконного створення паралельної організаційної системи забезпечення діяльності голови КС.

Новим головою КС було обрано Наталю Шапталу.

21 травня Шевчук подав до Окружного адмінсуду Києва позов, у якому просить визнати протиправними дії Конституційного суду щодо його звільнення і скасувати відповідну постанову.