Яценюк вважає правильним, що не воював публічно з Порошенком / фото nfront.org.ua

Лідер "Народного фронту", екс-прем'єр міністр України Арсеній Яценюк (2014-2016) заявив про те, що Порошенко шкодує про те, що відправив його у відставку.

Про це він розповів в інтерв'ю Дмитру Гордону.

"Якби Порошенко на старті президентства був таким, яким він є вже сьогодні, після п'яти років президентства, думаю, були б інші результати. Його теж життя побило і теж навчило", - зазначив Яценюк.

Відео дня

У відповідь на питання, чому Порошенко програв президентські вибори, він підкреслив: "В тому числі і що він зробив помилку. Йому не треба було починати війну зі мною в 2014 році. Я свідомо йшов на всі речі. Я знав, що це не просто буде мінус рейтингу, а вб'є рейтинг, але виходив і казав: сьогодні ми будемо приймати закони по зменшенню витрат державного бюджету на цілий ряд соціальних програм, тарифи повинні бути ось такі ... Я брав весь вогонь на себе".

"Я робив те, у що вірю. Робив те, що є в адекватному, правильному протоколі порятунку пацієнта, який знаходиться в стані клінічної смерті. Ніхто інший рецепту до сьогоднішнього дня не запропонував", - додав він.

Арсеній Яценюк вважає правильним, що не воював публічно з Порошенком. "Правильно зробив, що пішов (добровільно пішов з посади Прем'єр-міністра в 2016 році) і не допустив дострокових парламентських виборів. Це б точно призвело до дострокових президентських виборів. А це були б неймовірні наслідки для держави. Не виключаючи подальшої федералізації країни", - переконаний він.

Читайте такожАрсеній Яценюк про заяви Бойка і Медведчука щодо знижок на газ РФ: У нас вже були "знижки" за Харківськими угодами. В результаті ми втратили Крим (відео)

Розповідаючи про свої стосунки з 5-м президентом він зазначив, що "ніколи не розцінював Порошенко як ворога": "Більше того, я з відкритою душею до нього, коли він став президентом. Ми тоді з Турчиновим дуже переживали, що вибори будуть в два тури, що країна просто між першим і другим туром не проживе. Він тоді виграв у першому турі, і це було добре, тому що були проведені демократичні вибори ".

Але після цього, за словами Яценюка, Порошенко "задіяв всю машину" проти нього: "У 2014 році БПП не очікував, що вони програють вибори" Народному фронту ". І на наступний день після виборів все, що почали робити, - це заточувати всіх проти мене. Вони мені влаштували палаючу землю під ногами. Там же була задіяна ціла машина. (Нардеп-утікач) Онищенко публічно заявив, що витратив 30 млн доларів на усунення Яценюка ", - сказав він.

"Думаю, сьогодні він, можливо, якщо і не шкодує, то ставить під сумнів доцільність всього цього", - додав Яценюк.

"Я не атакував Порошенка з однієї простої причини. У мене перед очима картинка Тимошенко-Ющенко, Ющенко-Тимошенко. Це як родова травма демократії. За класичними політичними правилами мені треба було діяти зовсім по-іншому. Вийти на трибуну парламенту, звинуватити персонально Порошенка і його фракцію в тому, що вони почали боротьбу за владу, оголосили війну: "Вас не цікавить країна - вас цікавить те, щоб змістити прем'єр-міністра. І почалося б. Як я міг собі це дозволити у воюючій країні? "- сказав лідер НФ.

Відповідаючи на питання Гордона про якості Порошенка, Яценюк сказав: "Я не скажу про Порошенка нічого поганого. Бо те, що було, - це було. Ми якось з цим розберемося. Погано, що це вразило систему державної влади в країні. Це підірвало довіру спочатку в інститут прем'єра, а потім в інститут президента ".