Зеленський сподівається, що на лаві підсудних опиняться всі винні / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що на лаві підсудних міжнародного трибуналу опиняться усі винні у збитті літака MH17.

Про це йдеться в повідомленні Адміністрації президента України у Twitter.

Читайте такожСлідство має з'ясувати роль Аксьонова у збиванні літака MH17 - МЗС

Відео дня

"Україна вітає висновки міжнародної слідчої групи (JIT) щодо MH17. Президент України сподівається, що на лаві підсудних міжнародного трибуналу опиняться не лише ті, кому СБУ оголосила сьогодні підозру, а й усі, хто винен у зухвалому вбивстві безневинних дітей, жінок та чоловіків", - зазначили в АП.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 19 червня, головний прокурор Нідерландів, голова міжнародної спільної слідчої групи Фред Вестербеке заявив, що суд над підозрюваними у збитті малайзійського "Боїнга" в небі над Донецькою областю влітку 2014 року розпочнеться 9 березня 2020 року.

Першими чотирма підозрюваними особами в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "главою 2-го відділу ГРУ ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Кріт"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 людей) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, надала додаткові докази ключової ролі Росії у катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

25 травня 2018 року стало відомо, що уряд Нідерландів почав здійснювати кроки для притягнення Росії до відповідальності за збиття рейсу MH17.

Австралія заявила, що добиватиметься від Росії виплати компенсацій родинам жертв рейсу MH17.