Ар’єв оцінив поточну ситуацію у ПАРЄ / фото Council of Europe

Українська делегація в ПАРЄ опинилася в значно складніших умовах, ніж у 2014 році, адже кількість проросійських парламентарів суттєво збільшена за рахунок росту популярності в ЄС популістів і радикалів.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова делегації Верховної Ради у ПАРЄ Володимир Ар’єв.

Читайте такожНідерландський фонд MH17 вимагає не допустити повернення Росії в ПАРЄ

Відео дня

«У української делегації сьогодні в Страсбурзі важкий. Кожна сесія ПАРЄ останні роки ставала тяжчою за попередню в питанні санкцій проти російської делегації. Ця може стати вирішальною. Різниця між 2014 роком і нинішнім моментом полягає в тому, кому ми протистоїмо. Тоді це була Москва і група проросійських парламентарів. Тепер це Москва, група проросійських парламентарів, суттєво збільшена за рахунок росту популярності в ЄС популістів і радикалів, а також керівництво Ради Європи, Німеччина і Франція. Антанта 2019», – пише Ар’єв.

Він констатує, що завдання українських дипломатів ускладнилося в рази, і позиції послабились. «Незважаючи на те, що єдність делегація тримає, ми маємо порушену єдність інституцій і нові умови - розпущений парламент (в такий час до всіх перехідних традиційно менше дослухаються - чекають нового складу), напіввідставлений міністр закордонних справ і президент, якому події в ПАРЄ нецікаві. Тому результат непередбачуваний, попри всю нашу готовність дати серйозний бій. Будемо робити все можливе в цих умовах», – запевнив нардеп.

«І потримайте за нас кулаки», – додав він.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників із усіх керівних органів Асамблеї у зв'язку з анексією Криму. Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року.

17 травня 2019 року, міністри закордонних справ більш як 30 держав (із 47 країн - членів Ради Європи) виступили за рівну участь всіх країн-членів у статутних органах організації, що може привести до зняття санкцій з Росії.

3 червня Регламентний комітет ПАРЄ ухвалив проект резолюції, що передбачає ускладнення процедури введення санкцій проти національних делегацій в Асамблеї. Цей проект резолюції остаточно 24 червня має затвердити безпосередньо Асамблея.