Стефанчук висловив думку, що "кінцеву відповідь ми побачимо після того, як Верховна Рада отримає проект закону / фото УНІАН

Представник президента в парламенті Руслан Стефанчук запевняє, що в разі ухвалення запропонованих президентом змін до закону про люстрацію, він поширюватиметься на всіх, незалежно від того, в якій команді знаходяться посадовець.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Стефанчук сказав під час розгляду у парламенті питання про звільнення Павла Клімкіна з посади міністра закордонних справ України.

Під час розгляду питання депутат від "Блоку Петра Порошенка" Володимир Ар'єв зауважив, що замість Клімкіна міністром пропонується призначити Вадима Пристайка.

Відео дня

"Але сьогодні президент Зеленський заявив, що всі чиновники з 2014 по 2019 рік, включно з народними депутатами, мають бути люстровані. Вадим Пристайко був ефективним першим заступником міністра закордонних справ України до 2017 року. Отже, виходить, за логікою президента, який вніс кандидатуру Пристайка, він потім має бути люстрований. В мене питання: а що у президента з логічно-наслідковим зв'язком?", - сказав депутат.

У відповідь Стефанчук висловив думку, що "кінцеву відповідь ми побачимо після того, як Верховна Рада отримає проект закону, про який ідеться, оцінить його, підтримає, і тільки тоді ми можемо говорити про те, чи буде воно у правовому полі, чи ні".

"Але я глибоко переконаний, що в разі підтримки у нас буде абсолютне виконання всіх норм і положень чинного законодавства", - сказав представник президента.

Читайте такожЗеленський пропонує розширити люстрацію на всіх депутатів, міністрів і топ-чиновників часів Порошенка

Крім того, перший заступник голови ВР Ірина Геращенко запитала у Стефанчука, чи означає це, що після ухвалення закону про люстрацію в тому вигляді, як його бачить команда президента, під люстрацію так само потраплять секретар РНБО Олександр Данилюк, член наглядової ради держконцерну "Укроборонпром" Айварас Абромавичус та інші члени команди президента.

Стефанчук підкреслив, що "немає питань, пов'язаних з тим, чи це команда президента, чи це не команда президента".

"У разі підтримки Верховною Радою цього закону, він буде поширюватися на всіх осіб, незалежно від того, в якій команді вони знаходяться. А це вже питання до Верховної Ради - чи буде підтримана ця законодавча ініціатива", - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 11 липня, Зеленський у відеозверненні запропонував розширити дію закону про люстрацію на президента, всіх депутатів, міністрів, секретаря РНБО, а також інших високопосадовців, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року.

За словами Зеленського, його команда напрацювала законопроект про розширення норм закону про очищення влади.

"Пропоную до переліку посад, які підпадають під люстрацію додати: президента України, всіх народних депутатів України, голову Верховної Ради, членів уряду, генерального прокурора, голову СБУ, голів Антимонопольного комітету і Фонду держмайна, голів Державної фіскальної служби та митниці, секретаря РНБО, керівництво оборонних підприємств, які обіймали посади з 23 лютого 2014-го по 19 травня 2019 року. Цей законопроект – тільки суспільна оцінка їхньої діяльності", - заявив він.