REUTERS

Генеральна прокуратура у закритому спілкуванні з представниками Ради Європи визнала, що принаймні трьох активістів Майдану, що були вбиті на Інститутській 20 лютого, застрелили з вікон готелю "Україна".

Про це йдеться у звіті Міжнародної дорадчої групи (МДГ), що створена Радою Європи та Україною для спостереження за розслідуванням подій на Майдані. Група оприлюднила свій звіт в Києві 31 березня, повідомляє "Європейська правда".

"Генпрокуратура (під час спілкування з представниками МДГ) вважала, що наявні докази свідчать: принаймні троє з 49 осіб, що загинули на Інститутській, були застрелені з готелю "Україна" або ж з будинку консерваторії. Також надходили непідтверджені повідомлення про те, що принаймні 10 осіб було застрелено з дахів", - йдеться у документі.

Відео дня

Читайте такожРозстріл Майдану: адвокати екс-беркутівців заявляють, що проти їх підзахисних немає жодного доказу

Водночас дані про велику кількість загиблих через постріли не з боку правоохоронних органів заперечуються експертизами, результати яких є в розпорядженні МДГ. Балістичний аналіз свідчить, що більше 30 осіб загинули від пострілів з барикади, з якої вів обстріл спецпідрозділ "Беркут" з "групи Садовника".

Водночас в МДГ наголошують, що ані вони, ані слідчі органи не мають підстав підозрювати опозицію у причетності до трьох смертельних пострілів, оскільки керівники опозиції "категорично наказували своїм прибічникам не застосовувати зброю".

Ці загибелі у звіті МДГ увійшли до переліку тих епізодів, щодо яких у слідства немає відповідей.

Міжнародну дорадчу групу з розслідування подій на Майдані було створено за ініціативою Ради Європи ще за часів Януковича, але розпочати роботу вона змогла лише навесні 2014 року.

МДГ очолив колишній голова Європейського суду з прав людини Ніколас Братца, до її складу увійшли представники української влади та опозиції – колишній суддя ЄСПЛ Володимир Буткевич та депутат Харківської облради, колишній прокурор Олег Анпілогов.

Читайте такожВ Мережі з'явилася посекундна відеореконструкція розстрілу Небесної сотні

До мандату МДГ входить спостереження за розслідуванням  подій, пов’язаних з масовими протестами в період від 30 листопада 2013 до 20 лютого 2014 року, а також трагедії в Одесі 2 травня 2014 року.