Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада завтра не збиратиметься на позачергове засідання, яке ініціює президент Володимир Зеленський.

Про це агентству УНІАН повідомило джерело в Апараті парламенту.

Співрозмовник агентства зазначив, що жодних підготовчих робіт для проведення засідання не було.

Відео дня

Читайте такожУ Зеленського очікують, що нова Рада запрацює на початку вересня

В той же час офіційно в парламенті ніхто не хоче коментувати президентську ініціативу, посилаючись на те, що не бачили, щоб таке звернення в парламент надійшло.

Як відомо, відповідно до статті 83 Конституції України, позачергові сесії Верховної Ради, із зазначенням порядку денного, скликаються головою парламенту на вимогу президента України або на вимогу не менш як третини народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.

У статті 11 Регламенту ВР передбачено, що «вмотивовані вимоги про скликання позачергової сесії Верховної Ради, підписані їхніми ініціаторами, разом із проектами документів, які пропонуються до розгляду, надсилаються голові Верховної Ради України».

При цьому зазначається, що позачергова сесія скликається не пізніш як у семиденний строк після дня надходження вимоги про її скликання. Розпорядження голови ВР про скликання позачергової сесії публікується у газеті «Голос України» не пізніш як за три дні до її відкриття із зазначенням питань, які пропонується розглянути на позачерговій сесії Верховної Ради. Документи, які пропонується розглянути на позачерговій сесії, надаються народним депутатам не пізніш як за три дні до відкриття позачергової сесії.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 17 липня, заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка заявив, що глава держави ініціює позачергове засідання Верховної Ради на 18 липня для ухвалення трьох законопроектів: про уточнення підсудності Вищого антикорупційного суду України і зосередження його роботи виключно на топ-корупції, про відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення та про відтермінування застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України.

За його словами, Зеленський вимагає від парламенту зібратися якнайшвидше на пленарне засідання. «У них (народних депутатів – УНІАН) є достатньо часу, щоб завтра зібратися на це засідання», - зазначив Рябошапка.