Вільям Тейлор прокоментував розмову Зеленського з Путіним / фото УНІАН

Дзвінок президента України Володимира Зеленського президенту Російської Федерації Володимиру Путіну та іншим очільникам країн «нормандської четвірки» був хоробрим кроком.

Як передає кореспондент УНІАН, про це тимчасово повірений США у справах України Вільям Тейлор заявив журналістам у Києві.

Читайте такожПосольство США схвалило "хоробрість", з якою Зеленський відреагував на загибель українських морпіхів

Відео дня

«Ми спостерігали, що перед українським урядом виникла дилема після загибелі чотирьох морських піхотинців на Донбасі. З одного боку, був природній інстинкт і бажання відповісти вогнем на те, що ваших солдатів вбивають. Я знаю, що уряд України розглядав такий варіант. Але я також знаю, що український уряд як і інші уряди у світі хотіли б побачити врешті остаточне розв’язання війни на Донбасі», - розповів він.

За словами Тейлора, вбивство чотирьох українських військових на Донбасі чітко показує, що агресія йде з російської сторони і з боку очолюваних Росією сил. «Український уряд наполегливо шукає шляхи для того, щоб закінчити цю війну, і я вважаю, що з боку українського керівництва це був дуже сміливий крок зателефонувати Путіну та іншим керівникам країн «нормандської четвірки» для того, щоб вимагати ще однієї зустрічі для обговорення того, як зупинити ці дії, під час яких гинуть українські військові», - наголосив він.

Тейлор підкреслив, що такий крок Зеленського дозволив Україні продемонструвати моральну перевагу своєї позиції у війні на Донбасі. Він також зазначив, що сподівається на кроки з боку Росії в напрямку припинення агресії.

«Я обговорював цей інцидент із високими чинами української армії і вони підтвердили, що дуже ретельно зважували, яку відповідь на це дати. Їм треба було ухвалити не просте рішення, тому що ті, хто наніс удар, після цього інциденту відразу зникли з місця, з якого стріляли. Якщо б українська сторона завдала удару у відповідь, найімовірніше, загинули б цивільні з того боку, а не власне бойовики. Тому я думаю, що українська влада цим кроком продемонструвала, що прагне закінчити цю війну, але на своїх умовах», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, 6 серпня на Донбасі внаслідок обстрілів окупантів загинули четверо військовослужбовців Збройних сил України.

Президент України Володимир Зеленський після обстрілу окупантів, у результаті якого загинули четверо бійців ЗСУ на Донбасі, закликав лідерів «нормандського формату» якомога швидше провести зустріч.

Президент Франції Еммануель Макрон під час телефонної розмови з українським колегою повідомив, що має намір 19 серпня обговорити з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним необхідність досягнення конкретних результатів у «нормандському форматі» щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Також в Офісі президента України за результатами телефонної розмови президентів України і Росії повідомили, що робочі групи напрацьовують документи для підписання їх учасниками «нормандського формату» на найвищому рівні.

У Федеративній Республіці Німеччина підтвердили готовність до активізації переговорів у «нормандському форматі». Про це повідомив посол України в Німеччині Андрій Мельник.