Курт Волкер / Reuters

Представники США, Німеччини та Франції на початку наступного тижня планують провести консультації щодо "нормандського формату". 

Читайте такожУ МЗС Франції не розглядають можливість розширення нормандського формату

Про це в коментарі "Голосу Америки" повідомив спеціальний представник США у справах України Курт Волкер.

Відео дня

Він заявив, що перебуває у тісних контактах з європейськими партнерами, і черговий раунд консультацій має відбутись наступного тижня.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський після обстрілу з боку окупантів, внаслідок якого 6 серпня на Донбасі загинули четверо бійців ЗСУ, закликав лідерів "нормандського формату" якомога швидше провести зустріч.

Президент Франції Еммануель Макрон під час телефонної розмови з українським колегою повідомив, що має намір 19 серпня обговорити з президентом РФ Володимиром Путіним необхідність досягнення конкретних результатів у "нормандському форматі" щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

В Офісі президента України за результатами телефонної розмови президентів України і Росії повідомили, що робочі групи напрацьовують документи для підписання їх учасниками "нормандського формату" на найвищому рівні.

За словами посла України в Німеччині Андрія Мельника, у ФРН підтвердили готовність до активізації переговорів у "нормандському форматі".

8 серпня заступник помічника державного секретаря США Джордж Кент заявив, що для зміни "нормандського формату" щодо урегулювання ситуації на Донбасі потрібна домовленість всіх сторін. Американський дипломат наголосив, що Росія має взяти на себе відповідальність щодо дотримання умов перемир'я та виконання зобов'язань, визначених Мінськими угодами.

"Україна має всі права шукати партнерів для розв'язання одного з найбільших конфліктів сучасної Європи. Стосовно "нормандського формату" з чотирьох країн - США висловили бажання брати участь у вирішенні конфлікту на Донбасі. Зараз ці зусилля очолює призначений для проведення переговорів спеціальний представник Курт Волкер. Потрібна домовленість всіх сторін для створення будь-якого нового формату. Але відданість США збереженню територіальної цілісності та суверенітету України є непохитною, і ми віримо, що весь Донбас є частиною України, так само, як і Крим. І такою залишатиметься наша політика та наше зобов'язання допомогти Україні відновити її суверенітет та територіальну цілісність", - наголосив Кент.