Ілюстрація REUTERS

Забезпечити анексованому Криму нормальне водопостачання Росія може лише за рахунок України.

І тут у неї два шляхи: або домовлятися, або анексувати нові українські території, пояснив "Главреду" політтехнолог Тарас Березовець.

З першим варіантом – договорами – виникли проблеми через позицію офіційної української влади.

Відео дня

"Можливий розмін, і як частина великої афери, вони можуть запропонувати повернення так званих "ЛДНР" до складу України в обмін на відновлення водопостачання в Крим. Вони навіть готові були розглядати таку можливість. Але Україна відповіла, що потрібно підписувати договір. І ми готові, тільки за умови, що вода буде поставлятися суб'єкту – Автономна республіка Крим, яка тимчасово окупована Російською Федерацією. Вони ж наполягали, що в договорі буде "Республіка Крим у складі РФ", – пояснив причину затримок переговорного процесу Березовець.

Експерт нагадав, що якщо за попереднього президента на будь-які переговори з росіянами було табу, то зараз питання відкрите. І в команді Зеленського, за його словами, є радники, які виступають за домовленості з росіянами про відновлення подачі води.

Читайте також«Питних запасів вистачає»: Тука пояснивши, хто насправді страждає від нестачі води в окупованому Криму

"Це буде катастрофою для України й патріотичних українців, які залишилися на анексованих територіях. Тому що тоді у РФ не буде жодного стимулу звільнити від своєї присутності Крим. Зараз вода – це найголовніша проблема півострова, яку без України вони вирішити не можуть", – переконаний Березовець.

Водночас політтехнолог впевнений: поки живий президент Росії Володимир Путін, про повернення Криму й мови бути не може. Навіть якщо півострів перетвориться на пустелю. Тому з кожним днем зростає загроза реалізації другого варіанту – що РФ піде на анексію нових територій.

"Поки живий Путін і поки не зміниться імперська політика, вони не будуть повертати Крим. І для вирішення цієї проблеми вони будуть готові піти на широкомасштабне вторгнення. Вони можуть захопити тільки південну частину Херсонської області, щоб дійти до шлюзів дніпровської води. І в цьому є небезпека. Адже ситуація погіршується з кожним роком, а це літо дуже посушливе. І вже звучали прогнози, наприклад, колишнього радника Путіна Андрія Ілларіонова про те, що Путін піде на вторгнення в 2019-му році. На щастя, цього не сталося, тому що почалися протести в Росії. І, відверто кажучи, владі РФ зараз стало не до України. Але загроза вирішити проблему силовим шляхом і примусом України до такого кроку – зберігається. У них вже часу не залишилося", – прогнозує Березовець.

Що стосується дивних заяв про те, що Дніпро бере свій початок в Росії, тому річку треба перекрити й направити в інше русло, то це утопія.

"Від цього проблема теж не вирішиться. Куди вони подінуть воду – затоплять Білорусь? Цю утопічну ідею свого часу озвучував російський політик Володимир Жириновський", – пояснив Березовець.

Нагадаємо, в травні 2014 року Україна припинила подачу води в захоплений РФ Крим по Північно-Кримському каналу. Пізніше колишній радянський розвідник, історик, письменник Віктор Суворов говорив, що на півострові через нестачу прісної води знову можуть виникнути солончаки, що стане екологічною катастрофою.