Парубій прокоментував ситуацію в Раді / УНІАН

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявляє, що 23 серпня слідчі Служби безпеки України і Державного бюро розслідувань “заблокували” роботу комп’ютерного центру парламенту.

Читайте такожПредставник президента в Раді підтвердив підготовку законопроекту про скорочення кількості нардепів

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час брифінгу, говорячи про встановлення в сесійній залі ВР сенсорної кнопки.

Відео дня

Парубій зазначив, що відповідні роботи можуть проводитися лише у міжсесійний період. “Користуючись тим, що був певний період між сесіями, Апарат Верховної Ради України провів системну роботу по забезпеченню програмного забезпечення, впровадження сенсорної клавіші”, - зазначив він і додав, що було проведено тестування і кожна клавіша систем була протестована окремо.

Водночас, на 23 серпня було призначено тестування, коли мали перевірити загальне навантаження, тобто в приміщенні повинні були зібратися 450 працівників, які одночасно мали “проголосувати” сенсорною кнопкою, аби побачити, наскільки система витримує загальне навантаження.

“В цей момент, відбулася, на мою думку, неприйнятна і незрозуміла річ в приміщенні Верховної Ради України. За 10 хвилин до того, як мало початися загальне тестування, коли 450 працівників Верховної Ради України уже були в очікуванні зайти в зал і провести це тестування, в приміщення Верховної Ради України без запрошення, без офіційного попередження, без рішення суду зайшли 12 слідчих працівників Служби безпеки України і Державного бюро розслідувань”, - заявив Парубій.

За його словами, ці люди “зайшли в комп’ютерний центр, сказали, що проводяться слідчі дії і заблокували роботу комп’ютерного центру, і дали вказівку силовим підрозділам не впускати нікого з працівників Апарату в зал”.

Парубій висловив переконання, що це є грубим втручанням в роботу парламенту.

Крім того, він повідомив, що керівник Апарату ВР отримав лист від ДБР, де зазначається, що «Центральним апаратом Державного бюро розслідувань за оперативного супроводу Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 363 Кримінального кодексу України за фактом порушення службовими особами Апарату Верховної Ради України правил експлуатації електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем шляхом впровадження використання сенсорної клавіші в електронній системі підрахунку голосів картками Верховної Ради України”.

“Тобто, факт впровадження використання сенсорної клавіші Державне бюро розслідувань розглядає як підставу для відкриття кримінального провадження проти працівників Апарату Верховної Ради України. Фактично, неприховано продемонстровано, що силові органи всіляко перешкоджають і роблять усе можливе, аби перешкодити встановленню сенсорної електронної клавіші”, - зазначив голова парламенту восьмого скликання.

Раніше джерела УНІАН повідомляли, що Співробітники Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань заблокували роботу технічних служб парламенту.

За даними джерела, до 30 серпня нібито заборонено втручатися в роботу системи для голосування «Рада».