За підсумками 100 днів президентства Зеленський має довіру 70% українців / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський має найвищий рівень підтримки серед опитаних українців за перші 100 днів президентства порівняно із попередниками.

Як передає кореспондент УНІАН, результати загальнонаціонального дослідження громадської думки населення України, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, були представлені на прес-конференції «100 днів президента Володимира Зеленського».

Читайте такожПонад 50% жителів "ЛНР" і "ДНР" вважають Донбас частиною України – опитування

Відео дня

Старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України, директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна зауважила, що підбивати підсумки перших ста днів діяльності нового президента є сталою міжнародною традицією.

«Сьогодні якраз 100-й день виконання своїх обов'язків новообраним президентом Зеленським... Я б сказала, що медовий місяць продовжується. Новообраний президент Володимир Зеленський зараз має довіру 70% громадян. Жодний президент в історії України такої довіри ніколи не мав. Я пам'ятаю у Ющенка було здається за 50% - це був найвищий показник, але досі ніхто такої довіри не мав. Найвищий результат», - наголосила Бекешкіна.

У респондентів, зокрема, запитали, на кого вони покладають головні сподівання, хто може стати рушієм здійснення в Україні необхідних реформ. Опитувані могли обрати одночасно не більше 5 відповідей.

Зокрема, у серпні 2019 року найбільші сподівання українці покладали на Зеленського - 65,6% (у червні на Зеленського покладали надії 61,5%).

Водночас, на новообрану Верховну Раду сподівання покладають 43,4% опитаних респондентів (у червні таких було 45,8%), а на майбутній уряд - 35,5% (у червні - 42,5%).

Також 17,4% респондентів покладають надії на населення (у червні 23,9%), 12% - на владу на місцях (у червні 16,9%). Ще 10,7% не змогли відповісти (у червні 5,7%).

Читайте такожУ США чекають від Зеленського обіцяних реформ перед його візитом до Вашингтона - Волкер

Також у респондентів запитали, наскільки вони довіряють політикам і бізнесменам в Україні.

Зеленському повністю довіряють 38,8%, переважно довіряють 31,3%, переважно не довіряють 9,1%, зовсім не довіряють -7,9%. Ще 12,8% не змогли відповісти, а 0,1% - повідомили, що не знають такого діяча. Баланс недовіри до Зеленського становить +53%.

Другим за рівнем довіри серед українців є голова партії «Слуга народу» Дмитро Разумков. Йому повністю довіряють 18,8% опитаних, переважно довіряють – 21,2%, переважно не довіряють – 6,9%, зовсім не довіряють – 8%. Водночас, 22,4% опитаних не змогли відповісти, а 22,4% - не знають про Разумкова. Баланс недовіри становить +25%.

Третім за рівнем довіри є керівник Офісу президента Андрій Богдан. Йому повністю довіряють 10,5% опитаних, переважно довіряють - 14,6%, переважно не довіряють - 9,3%, зовсім не довіряють - 10,9%. Водночас, 26,6% не змогли відповісти, а 28,1% - не знають про Богдана. Баланс недовіри становить +5%.

Далі йдуть лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко та очільник партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко, яким зовсім не довіряє 53,7% і 73,4% відповідно. Баланс недовіри становить -63% і - 72 відповідно.

Опитування проводилося з 8 до 20 серпня у 103 населених пунктах в усіх регіонах України, окрім Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Усього було опитано 2 тис. 40 респондентів віком від 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.