Разумков заявив, що немає підстав для звернення до КС щодо закону про скасування депутатської недоторканності / УНІАН

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков наголошує на відсутності підстав для звернення до Конституційного суду України щодо закону про скасування депутатської недоторканності.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам.

«Я розумію, що зараз можуть люди, народні депутати, звертатись до Конституційного суду. Але я не розумію, як після цього можна буде йти знову на вибори і розповідати, як ви переймаєтесь про долю простих українців», - зазначив Разумков.

Відео дня

Читайте також"Мафіозі мають бути поза Радою": Арахамія прокоментував скасування депутатської недоторканності

На уточнення щодо наявності юридичних підстав для звернення до КС, він сказав: «Я вважаю, що ми витримали процедуру. Я колегам про це говорив... Регламент - дуже важкий закон. Тому я впевнений, що завжди можна буде знайти якийсь пункт, до якого можна буде повернутися і сказати, що він не зовсім відповідає, не в повному обсязі був виконаний. Це буде завжди, у будь-якій Верховній Раді».

Коментуючи розгляд цього закону, спікер висловив впевненість, що «рішення щодо його прийняття повністю відповідає діючому законодавству: і політично, і юридично».

Як повідомляв УНІАН, народні депутати від «Опозиційної платформи — За життя» мають намір звернутися до Конституційного суду щодо закону про внесення змін до Конституції про скасування депутатської недоторканності.

Про це після ухвалення зазначеного закону заявив депутат від «ОПЗЖ» Василь Німченко.

Читайте такожПартія Бойка-Медведчука не дала жодного голосу за зняття недоторканності, у Порошенка троє утрималися

Нагадаємо, 3 вересня Верховна Рада ухвалила президентський закон про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів, № 7203). За ухваленння закону проголосували 373 народних депутата із 404 зареєстрованих у сесійній залі. Від "Слуги народу" "за" були 252 депутата, від "Опозиційної платформи - За життя" - 0, від "Батьківщини" - 23, від "Європейської солідарності" - 24, від "Голосу" - 19, від групи "За майбутнє" - 22, від позафракційних депутатів - 33. Проти не проголосував жоден, троє утримались, 28 не голосували.

Законом зі статті 80 Конституції України вилучається норма про те, що народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність.

Також передбачено вилучити з чинної редакції Основного Закону норму про те, що народні депутати "не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані".

При цьому залишається норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Закон набере чинності з 1 січня 2020 року.