Ілюстрація / REUTERS

Політичні радники у "нормандському форматі" на зустрічі у Берліні 2 вересня погодили більшу частину заключного документа саміту лідерів країн "Нормандської четвірки" (Україна, Росія, Німеччина і Франція).

Читайте такожЗеленський провів півторагодинну телефонну розмову з Макроном

Як стало відомо виданню «Обозреватель», Україна спільно з Німеччиною і Францією наполягала на якнайшвидшій зустрічі лідерів глав держав, та затримка виявилася лише через Кремль.

Відео дня

"Позиція російської сторони залишається незмінно жорсткою – вони ставлять багато умов", – розповів співрозмовник видання.

Згодом це підтвердив представник президента Росії Дмитро Пєсков. "Ні, поки не визначена", – сказав він, відповідаючи на запитання, чи визначена дата зустрічі за результатами проведених у Берліні консультацій.

Більше відомо про місце потенційної зустрічі – це Париж. Президент Еммануель Макрон раніше заявляв, що Франція готова прийняти зустріч на найвищому рівні. Ніхто не проти.

Про розширення формату шляхом участі США наразі більше не йтиметься, адже така пропозиція не має підтримки серед інших учасників, зокрема Росії. Хоча радник Дональда Трампа з питань національної безпеки Джон Болтон заявляв під час свого візиту до Києва, що в разі згоди сторін Вашингтон готовий долучитися до формату.