Зеленський підкреслив, що проведення місцевих виборів на окупованих територіях можливе лише за українським законодавством / фото president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський наголосив, що місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть проводитися лише після виведення російських військ та за українським законодавством.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на спільній з президентом Естонської Республіки Керсті Кальюлайд прес-конференції в Києві.

«Інформацію про можливість виборів на окупованих територіях я можу прокоментувати тільки після того, як ми домовимося (щодо проведення виборів – УНІАН) у «нормандському форматі», тому що це є частиною Мінських домовленостей. Тому зараз про це зарано говорити, це може бути у нас з вами тільки теоретичний діалог», - заявив він.

Відео дня

За словами президента, умови проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу прописані у Мінських домовленостях.

Читайте такожЗеленський про миротворців на Донбасі: із задоволенням погоджуся, якщо вони будуть на кордоні з РФ

Відповідаючи на запитання журналістів, чи буде спочатку виведення військ РФ, а потім вибори, Зеленський сказав: «Так. А що, може бути по-іншому?».

«Ми готуємо план нашої розмови (в «нормандському форматі» - УНІАН), зараз узгоджуємо просто дату, потім наше суспільство дізнається про всі деталі», - підкреслив він.

«Спочатку – питання обміну людей, потім – питання розведення військ, потім ми говоримо про розведення військ по всі території - це 400 км, тільки після цього ми можемо говорити про формат виборів на окупованій території», - наголосив президент.

Зеленський підкреслив, що проведення місцевих виборів на окупованих територіях можливе лише за українським законодавством.

«Я думаю, що кожен українець вважає, що Донбас – це Україна, то місцеві вибори там повинні бути, але повинні бути за українським законодавством. Всі інші деталі та терміни я не можу з вами зараз обговорювати», - резюмував він.