фото УНІАН

Група народних депутатів фракції "Слуга народу" внесла у Верховну Раду законопроект, який призначає позачергові вибори мера Києва та депутатів міської ради на 8 грудня 2019 року.

Про це йдеться в тексті законопроекту №2143, зареєстрованому 13 вересня у Верховній Раді, передає УП.

"Призначити позачергові вибори Київського міського голови та депутатів Київської міської ради на неділю 8 грудня 2019 року", - йдеться в тексті документа.

Відео дня

Ініціаторами документа є 39 нардепів на чолі з головою комітету з питань місцевого самоврядування Андрієм Клочко. Серед них 36 – із фракції "Слуга народу".

Документ також описує порядок призначення і повноваження голови Київської міської державної адміністрації.

Так, голову КМДА призначає та звільняє президент за поданням Кабінету міністрів. Посада є не сумісною з будь-якою іншою посадою.

Читайте такожУ "Слузі народу" ініціюватимуть дострокові вибори у столиці – як мера, так і Київради

Згідно із запропонованим законопроектом, голова КМДА, зокрема, дає згоду на призначення та звільнення керівників держпідприємств та територіальних органів міністерств Києва.

Також він може брати участь у засіданнях Кабміну з правом дорадчого голосу в питаннях, що стосуються Києва; погоджувати питання щодо створення, перепрофілювання або ліквідації державних установ, підприємств чи організацій Києва; має право оскаржувати акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування Києва та районів; за підсумками перевірки актів на відповідність інтересам територіальної громади, може вимагати від відповідного органу чи посадової особи негайно їх усунути.

Раніше УНІАН повідомляв, що у Верховній Раді України зареєстрований проект закону про внесення змін до закону України "Про столицю України - місто-герой Київ".

Як зазначив раніше перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко, у новій редакції закону про столицю взагалі може не бути посади голови Київської міської державної адміністрації. Замість голів обласних державних адміністрацій планують ввести інститут префектів.