Можливо, у новій редакції закону про столицю такої позиції як глава КМДА взагалі не буде / Фото УНІАН

У Верховній Раді України зареєстрований проект закону про внесення змін до закону України "Про столицю України - місто-герой Київ".

Згідно з оприлюдненою на сайті ВР інформацією, проект має реєстраційний номер 2143 і внесений до парламенту 13 вересня.

Ініціатором змін до закону про столицю є група народних депутатів.

Відео дня

Зазначається, що документ одержано Верховною Радою та передано на розгляд керівництву. Текст документу поки відсутній.

Читайте такожУ "Слузі народу" ініціюватимуть дострокові вибори у столиці – як захід, так і Київради

Як зазначив в інтерв'ю виданню "Лівий берег" перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко, у новій редакції закону про столицю взагалі може не бути посади голови Київської міської державної адміністрації. Замість голів обласних державних адміністрацій планують ввести інститут префектів.

"Можливо, в новій редакції закону про столицю такої позиції як глава КМДА взагалі не буде. Зрозуміло, що зараз вона є в Конституції, але в тих змінах, які ми плануємо в цілому по децентралізації, не буде голів ОДА", – сказав Корнієнко.

Він додав, що Київ хоч і регулюється окремим законом "Про столицю", але він "не може випадати із загальної канви".

"Якщо у всій країні не буде ОДА, чому вона буде в Києві? Відповідно, "танці" навколо посади голови КМДА вже втрачають актуальність", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 24 липня керівник Офісу президента України Андрій Богдан направив міністру Кабінету міністрів лист з проханням щодо подання на звільнення Кличка з посади голови КМДА.

"Відповідно до закону "Про місцеві державні адміністрації", керівники місцевих державних адміністрацій призначаються президентом України за поданням прем'єр-міністра на строк повноважень президента", - наголосив тодішній заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка.

Читайте такожЗвернення "голів фракцій" до президента на підтримку Кличка ініціювали сам мер і Прокопів - Омельченко

Він нагадав, що Кличка було призначено на посаду голови КМДА тодішнім президентом України Петром Порошенком у червні 2014 року. "Відповідно, прем'єр-міністр повинен виконати вимогу закону і внести подання про звільнення голови Київської міської державної адміністрації", - підкреслив Рябошапка.

28 серпня у прес-службі Кличка повідомили, що народні депутати Верховної Ради VIII скликання від різних фракцій звернулись до КСУ із конституційним поданням щодо надання офіційного тлумачення Основного Закону у частині здійснення місцевого самоврядування і державної влади в столиці.

4 вересня Кабінет міністрів схвалив подання про звільнення Кличка з посади голови КМДА і направив його в Офіс президента.

Кличко вважає антиконституційною і недемократичною спробу звільнити його з посади голови КМДА.