Олександр Лукашенко / REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко готовий найближчим часом на взаємній основі вирішити питання з помилуванням засудженого у Білорусі за шпигунство українця Павла Шаройка та обвинуваченого в Україні білоруського громадянина Юрія Політики.

Про це повідомляє БЕЛТА.

Читайте такожЛукашенко заявив про готовність ввести миротворців на Донбас

Відео дня

За словами Лукашенка, з цього приводу навіть були домовленості з колишнім президентом України Петром Порошенком, однак українська сторона не виконала домовленості.

"Ми домовилися з Порошенком: ви хочете засудити Політику, засудіть його (у вас суд, особливо зараз, незалежний, на нього не можна натиснути), а ми засудимо Шаройка. Ну і не будемо... Шкода людей. Про обмін мова не йде. Я відразу ж помилую цю людину. Все. Домовилися. Ми передали справу до суду, засудили його. Я готовий його помилувати. Порошенко пообіцяв - нічого не зробив. Навіть у суд не направив матеріали, тому що їх немає", - розповів білоруський лідер.

Говорячи про Павла Шаройка, він розповів, що той живе в Білорусі, як на курорті: "Я своїх попередив: в жодному разі не ображати. І ми довели позицію колишнього Президента до нього. Я доручив, щоб він на мене не ображався".

"Я готовий виконати свої обіцянки, якщо українська сторона виконає свої", - додав Лукашенко.

Як повідомляв УНІАН, кореспондента «UA: Українське радіо» Павла Шаройка було затримано в Мінську 25 жовтня 2017 року. Його звинуватили в шпигунстві і заявили, що він є кадровим співробітником розвідки України. 

23 травня 2018 року стало відомо, що Верховний суд Білорусі засудив Шаройка до восьми років позбавлення волі за шпигунство.

Своєю чергою, в Україні також за звинуваченням у шпигунстві судять 33-річного громадянина Білорусі Юрія Політику.