Рада має вирішити питання щодо процедури затримання та обшуку парламентарів / фото УНІАН

Недоторканність депутатів в Україні втратить чинність 1 січня 2020 року, а доти потрібно врегулювати механізм їхнього притягнення до кримінальної відповідальності.

Про це розповіла депутатка Верховної Ради від "Слуги народу" Євгенія Кравчук, передає «Обозреватель». Вона стверджує, що її фракція вже підготувала законопроект, який затвердить процедуру затримання та обшуку парламентарів.

Читайте такожЗеленський підписав закон про скасування депутатської недоторканності

Відео дня

Кравчук нагадала, що Рада ухвалила законопроект №1009 про скасування так званих «правок Лозового». Документ регулює слідчі дії щодо народних обранців.

"Найважливіше оновлення – суди більше не матимуть стосунку до направлення на експертизу, це вирішуватимуть слідчий, прокурор. Саме це гальмувало слідчі дії. Також законопроект №1009 вводить можливість прослуховування з боку ДБР і НАБУ", – зазначила вона.

Представниця "Слуги народу" також повідомила, що вона з колегами зареєструвала окремий законопроект, який регламентує і вносить зміни в різні закони щодо діяльності парламентарів.

"Недоторканність ми зняли, ще раз хочу підкреслити. Вона втратить чинність 1 січня 2020 року. Тепер ми регулюємо, у який спосіб народний депутат може бути притягнутий до відповідальності. Зокрема, зареєстрований законопроект підписали майже 50 осіб зі "Слуги народу". Наміри його ухвалити – більш ніж серйозні. Думаю, протягом місяця це трапиться, коли ми пройдемо всі стадії – через комітет, перше й друге читання", – розповіла Кравчук.

За її словами, після набуття законом чинності не потрібен буде дозвіл парламенту на затримання або обшук у народного обранця. Це відбуватиметься за згодою і підписом генерального прокурора.

"Важливо, щоб у різні закони – про статус нардепа та інші в цій сфері – була чітко прописана процедура. Це ми й зробили", – додала депутатка.