Володимир Зеленський і Майк Пенс / фото REUTERS

Віце-президент США Майк Пенс заявив, що працює над оприлюдненням розшифровки стенограми його телефонних розмов з президентом України Володимиром Зеленським.

Як повідомляє американське видання Politico, Пенс уникнув прямої відповіді на запитання, чи знав він про будь-які кроки або наміри Адміністрації президента Дональда Трампа просити Зеленського провести розслідування щодо родини Байденів.

Як відомо, колишній віце-президент США Джо Байден є одним з головних претендентів на висунення у кандидати в президенти від Демократичної партії у 2020 році.

Відео дня

Читайте також"Ніхто не обіцяв, що буде легко": повний текст стенограми зустрічі Зеленського з головами фракцій

Пенс заявив, що не проти оприлюднення його розмов з президентом України навіть за нинішньої ситуації, коли проти Трамп ініційовано розслідування в рамках процедури імпічменту у зв'язку з його коментарями, зробленими під час розмови з українським лідером.

"У мене немає заперечень щодо цього", - заявив Пенс стосовно оприлюднення стенограми його телефонних розмов.

"І ми обговорюємо це з юридичним консультантом Білого дому", - додав він.

Пенс сказав, що ніколи не обговорював тему родини Байденів із Зеленським.

Водночас, на питання про те, чи знав він, як співробітник Адміністрації Трампа, про намір президента США, Пенс сказав: "Можу лише вам сказати, що усі наші внутрішні дискусії, між президентом і нашою командою, і наші контакти, і мого офісу з Україною, зосереджувалися виключно на більш широких питаннях відсутності європейської підтримки і корупції".

Як повідомляв УНІАН, у США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після появи в ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де сказано, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася 25 липня, Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Байдена.

Прес-секретар палати представників Конгресу США 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського, яка відбулася 25 липня. У стенограмі йшлося, що Трамп просив Зеленського вивчити справу проти сина Байдена - Хантера Байдена.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань «за командою» інших країн.