REUTERS

У Кремлі заявили, що вимога України розпустити «Л/ДНР» є несподіваною «новою умовою», яку важко коментувати.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

«Це називається - нові умови. По ходу, надходять нові умови від української сторони. Тут можна сміливо сказати, що такі нові умови досить несподівані і для Москви, і для Берліна, і для Парижа. Тому тут поки що важко коментувати, чи означає це відхід від Мінських угод, від Мінського плану дій, чи означає це відмову від раніше взятих зобов'язань, від раніше поставлених підписів і так далі, поки що не зрозуміло», - сказав Пєсков, відповідаючи на запитання УНІАН, чи готовий Кремль сприяти розпуску незаконних формувань «Л/ДНР».

Відео дня

Читайте такожГоловним питанням на переговорах у Мінську був особливий статус для ОРДО і ОРЛО - Сайдік

На уточнювальне запитання, чому Україна відходить від Комплексу заходів з виконання Мінських угод («Мінська-2»), якщо в цьому документі ніде не вказано про «республіки», Пєсков заявив, що «цей Комплекс заходів був також парафований представниками цих «республік», і фіналізація Комплексу заходів як документа була б неможливою без узгодження з представниками «республік».

Як повідомляв УНІАН, 15 жовтня в Мінську на переговорах Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі українська сторона назвала умови, за яких можливе виконання політичного блоку Мінських угод.

Речник представника України в ТКГ, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер зазначила, що в підгрупі з соціально-економічних питань українська сторона знову порушувала питання відмови в ОРДЛО від рублевої зони і про повернення української державної та приватної власності, в тому числі, і відновлення сплати податків до українського державного бюджету в суворій відповідності з українським законодавством.

За словами Оліфер, українська сторона наголосила, що виконання політичного блоку питань Мінських угод можливе лише за умови здійснення таких пунктів: розпуск квазіутворень «Л/ДНР» і повне припинення вогню, забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України, виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки, розведення сил і засобів уздовж всієї лінії зіткнення, забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів, а також встановлення контролю над кордоном не підконтрольної Україні ділянкою російсько-українського кордону і виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством та Мінськими угодами.