Шевчук заявив, що хоче запропонувати нову реформу суду  / фото УНІАН

Поновлений на посаді голови Конституційного суду Станіслав Шевчук розповів, що всередині суду його колеги ділились на фракції, які могли ухвалювати рішення з огляду на політичний вплив.

Про це Шевчук заявив у ефірі програми «Нині вже» на hromadske.

«Дійсно, може це не дуже приємно чути, але це факт. Що таке фракції — це більше такий політичний вплив, коли приймається рішення не за юридичними аргументами, а тому що так треба. Наприклад, треба Шевчука звільнити, так і зробили», — сказав він.

Відео дня

Голова КС зазначив, що поки не хоче вдаватися у деталі щодо цих фракцій і пообіцяв згодом розповісти про це. Водночас він розповів, що основних фракцій дві — до першої входять судді, з якими до суду у 2014 році прийшов сам Шевчук, а друга — ті, хто був суддями КС до цього.

«Це найбільш чисельні фракції, разом 10, ну і це спрацювало проти мене (відставку Шевчука у травні підтримали 12 суддів — ред.)», — зазначив він.

Відповідаючи на запитання, чиї замовлення виконують ці фракції, Шевчук сказав: «Про причини свого звільнення я вже повідомив пресі». Він нагадав, що говорив про оточення Петра Порошенка.

Читайте такожРозпуск Ради: Шевчук заявив, що рішення КСУ прийняли без аргументів

Також Шевчук відповів, чи вважає скасування Конституційним судом відповідальності за незаконне збагачення політичним. Сам він підтримав скасування цієї норми за юридичними аргументами, але допускає, що колеги могли керуватися іншими міркуваннями.

«Це рішення з юридичною складовою. У чому моя помилка чи не помилка, не знаю: я дивлюсь як професор на юридичний аспект, а є різні впливи навколо суддів, бо я ж голова, я не керую судом у тому плані, що кожному судді кажу, як треба голосувати», — сказав поновлений голова КС.

Він додав, що є так звані плівки НАБУ щодо історії зі скасуванням відповідальності за незаконне збагачення.

«Кажуть, що там певні були судді. Зараз нічого не проходить безслідно. Я сам би хотів із задоволенням знати, що там на тих плівках щодо інших моїх колег», — резюмував Шевчук.

Нагадаємо, 14 травня 2019 року голову Конституційного Суду Станіслава Шевчука відправили у відставку.

Однак 11 жовтня Окружний адміністративний суд Києва поновив Шевчука на посаді судді та голови Конституційного суду.

16 жовтня Шевчук прийшов на роботу до КС, але його не пустили й заявили, що у КС немає рішення про його поновлення, завіреного гербовою печаткою, а також рішення немає в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У зв'язку з цим Шевчук написав заяву до Держбюро розслідувань.

14 травня 2019 року голову Конституційного Суду Станіслава Шевчука відправили у відставку за результатами голосування. Підставою для звільнення Шевчука став висновок комісії з регламенту та етики, яка знайшла у його роботі «системні та істотні порушення», зокрема, «нехтуванням своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді Конституційного суду України».

Звільнення Шевчука сталося напередодні інавгурації президента Володимира Зеленського, саме глава Конституційного суду проводить інавгурацію і приводить президента до присяги. Новим головою КС одразу обрали Наталію Шапталу. Пізніше у неї збіг термін повноважень і вона подала заяву про відставку, суд її звільнив. 17 вересня главою КСУ обрали Олександра Тупицького, який був заступником Шаптали.

11 жовтня Окружний адміністративний суд Києва поновив Станіслава Шевчука на посаді судді та голови Конституційного суду.

Фактично, тепер є дві голови КС, і Шевчук вже заявив, що хоче запропонувати нову реформу суду для його ефективної роботи.