НАБУ має відкрити справу щодо Кличка / фото УНІАН

Вищий антикорупційний суд антикорупційний суд зобов’язав Національне антикорупційне бюро відкрити провадження щодо можливих зловживань владою, державної зради та інших кримінальних правопорушень скоєних Київським міським головою Віталієм Кличком.

Відповідну ухвалу від 18 жовтня виніс слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Тимур Хамзін, йдеться в Єдиному реєстрі судових рішень.

Зазначається, що 9 жовтня особа подала до НАБУ заяву про кримінальне правопорушення за фактом вчинення головою Київської міської державної адміністрації Віталієм Кличком, його двома заступниками, заступником директора з виробничих питань Комунального підприємства «Київреклама», начальником управління з питань реклами виконавчого органу Київської міської ради злочинів, які за твердженням заявника підпадають під кваліфікацію ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч. 3 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 206 (Протидія законній господарській діяльності), ч. 2 ст. 382 (Невиконання судового рішення), ч. 2 ст. 366 (Службове підроблення), ч. 1 ст. 396 (Приховування злочину), ч. 2 ст. 256 (Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності), ч. 1 ст. 111 (Державна зрада), ст. 170 (Перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій). ч. 2 ст. 15 (Замах на злочин) ч. 4 ст. 27 (Види співучасників) Кримінального кодексу України.

Відео дня

Читайте такожКличко схвалив будівництво в урочищі Горбачиха, незважаючи на заборону - активісти

Проте, як зазначається в ухвалі, всупереч положенням ст. 214 КПК України, НАБУ не повідомило його про внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей за його заявою та не надіслало йому витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Заявник стверджує, що своєю бездіяльністю, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань не пізніше 24 годин після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення, уповноважені службові особи Бюро грубо порушили вимоги кримінального процесуального законодавства України.

Під час судового засідання були надані результати розгляду заяв щодо самовільного захоплення земельних ділянок, несанкціонованої забудови та самовільної реконструкції житлових і нежитлових споруд в Києві.

Ухвалою від 15 жовтня слідчий суддя відкрив провадження за скаргою та 18 жовтня зобов’язав уповноважених осіб НАБУ внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою про кримінальне правопорушення.

Вказано, що ця ухвала оскарженню не підлягає.