Ілюстрація / REUTERS

Росія практично одразу після захоплення українських кораблів "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу" вилучила "речові докази" – обладнання, озброєння, а також особисті речі моряків.

Читайте такожРосія повернула Україні захоплені військові кораблі без жодних умов – Зеленський

Про це розповів російський адвокат українських моряків Микола Полозов, передає «Обозреватель». За його словами, частина речей згодом була вкрадена.

Відео дня

"Усі 24 моряка залишаються обвинуваченими у кримінальній справі про незаконний перетин російського кордону, яку розслідує слідче управління ФСБ. Більше того, кораблі є речовими доказами у цій справі", – нагадав Полозов.

"Практично одразу після захоплення, ще взимку, було демонтовано з кораблів радіонавігаційне устаткування, вивезені всі артилерійські боєприпаси, вилучено особисту стрілецьку зброю моряків, а також їхні документи і такі предмети, як телефони, комп'ютери, дискові накопичувачі", – розповів адвокат.

За його словами, всі ці предмети також є речовими доказами, щодо яких проводились експертизи.

"За російськими законами долю речових доказів у кінцевому рахунку визначає суд при винесенні підсумкового вироку. Але до цього моменту на стадії попереднього розслідування слідчий має право своєю постановою виключити ці предмети з числа речових доказів", – заявив Полозов.

Як зазначив адвокат, частина особистих речей морякам була повернута, але деякі речі зникли.

"Наприклад, цінні речі під час затримання. Ми їх навіть не знайшли серед речових доказів. Це окрема історія, ми будемо розбиратися, за яких обставин ці речі були загублені і викрадені", – підкреслив він.

На питання, чи означає це, що речі просто вкрали, Полозов відповів: "Якщо говорити простими словами – так".