Юристи Олега Бахматюка готові оскаржити в судах незаконні дії НАБУ

Оголошення в розшук Олега Бахматюка незаконне, а сама справа про рефінансування VAB банку – політично мотивована, - заявляють Тетяна Козаченко і Дмитро Лошаков (адвокатське об'єднання «Юридична компанія «Капітал»). Юристи Олега Бахматюка готові оскаржити у судах незаконні дії НАБУ, керівник якого, Артем Ситник, має прямий конфлікт інтересів у цій справі.

Про це юристи Тетяна Козаченко і Дмитро Лошаков заявили під час прес-конференції «Нові обставини справи Писарука-Бахматюка», яка відбулася у понеділок, 25 листопада, в УНІАНі, пише «ДС». Юристи вважають оголошення в розшук Олега Бахматюка, яке відбулося з порушенням процедур, юридичним нонсенсом, а справу - політично мотивованою.

"НАБУ намагається показати швидкі результати для правильності та обґрунтованості свого існування, а також допомогти керівникам країни показати результати, - зазначила Тетяна Козаченко. - Всі передумови видачі кредиту взагалі відсутні в матеріалах НАБУ. НАБУ взагалі не аналізує ситуацію і необхідність для надання стабілізаційних кредитів", - пояснила вона. За словами юристки, давно досліджену, закриту справу було порушено в поспіху, в умовах політичної кон'юнктури, і саме тому звинувачення НАБУ суперечать давно вивченим фактам, даним перевірок та експертиз. Козаченко наголосила, що "саме тому можна стверджувати, що не забезпечується повне й неупереджене розслідування".

Відео дня

Читайте такожЕкс-власник «VAB Банку» Бахматюк має намір звернути в спеціалізовану антикорупційну прокуратуру для вирішення конфлікту з НАБУ

Крім того, юристи розповіли, що в Артема Ситника, директора НАБУ, є прямий конфлікт інтересів у цій справі. Сам Артем Ситник судом першої інстанції визнаний винним у корупційному правопорушенні, а основний свідок звинувачення - радник сестри Олега Бахматюка Микола Надейко. Ситник не платив за елітний відпочинок на мисливській базі з дорогим алкоголем, розбивав квадроцикли й т. д. Визнаний винним у корупційному правопорушенні, Ситник не зможе обіймати посаду директора НАБУ.

«Артем Ситник вчинив адміністративне корупційне правопорушення. Це привід для його звільнення. Це обставини, встановлені судом. Одним з головних свідків звинувачення є радник сестри Олега Бахматюка Микола Надейко», - розповідає Дмитро Лошаков. Ситник через довірену особу просив у головного свідка, Миколи Надейка, який й оплачував відпочинок, відмовитися від своїх свідчень.

Юристи також зазначили, що Олег Бахматюк вже кілька років намагається добитися реструктуризації та виплатити борг банків державі. Останні такі переговори відбулися в кінці жовтня цього року, коли Олег Бахматюк висунув пропозицію внести 500 млн грн, і далі щороку виплачувати по 1 млрд грн до повної виплати всієї суми. Однак відповідей на свої пропозиції від посадових осіб Бахматюк так і не отримав.

Нагадаємо, що НАБУ відкрило справу про нібито нецільове використання стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком VAB банку Олега Бахматюка. Національний банк вже спростував ці звинувачення, довівши, що вся сума рефінансування, 1,2 млрд грн, пішла на виплати коштів 80 тисячам вкладників, як і передбачала ця програма.