REUTERS

Президент Європейського парламенту Давид Сассолі закликав звільнити українських заручників, які утримуються на окупованому Донбасі.

Про це Сассолі сказав під час вітання українського режисера Олега Сенцова у Страсбурзі на засіданні Європарламенту з нагоди особистого вручення йому премії «За свободу думки» імені Андрія Сахарова.

«Це велика честь для мене від імені Європейського парламенту висловити теплі вітання Олегу Сенцову, переможцю премії Сахарова у 2018 році. Він був звільнений у вересні разом з іншими 35 в'язнями в рамках обміну заручниками. Олег повернувся в Україну після того, як провів п'ять років у в'язниці», - сказав Сассолі.

Відео дня

Читайте такожПовернення полонених є пріоритетом для мене особисто і для кожного українця - Зеленський

Він також нагадав, що в Росії Сенцова ув'язнили до 20 років позбавлення волі на основі обвинувачень у «тероризмі». «Судовий вирок був винесений російським судом за критику незаконної окупації його рідної землі – Криму», - додав президент Європарламенту.

Сассолі нагадав, що минулого року Сенцов під час присудження йому премії Сахарова перебував у в'язниці, а тому не міг відвідати церемонію нагородження. У цьому зв'язку у Європарламенті було поставлено пустий стілець, який був символом боротьби Сенцова за демократію.

Сассолі наголосив, що дуже багато людей, які захищають права людини, змушені боятися за своє життя, оскільки вони «відмовляються зберігати мовчання або відступати», коли порушуються права людини.

«Олег Сенцов був звільнений, але багато інших, в тому числі блогер і журналіст Асєєв, досі залишаються у в'язниці на сході України. І я думаю, що усі ви приєднаєтеся разом зі мною до заклику щодо їхнього звільнення», - наголосив Сассолі.

Також він закликав звільнити усіх інших переможців премії Сахарова, які сидять у в'язницях у різних країнах світу.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 26 листопада, у Європарламенті Сенцову вручили премію «За свободу думки» імені Андрія Сахарова, яку йому було присуджено 25 жовтня 2018 року, коли режисер перебував у російській в’язниці.

7 вересня 2019 року в рамках обміну утримуваними особами в Україну з РФ повернулися 24 моряки, яких захопила ФСБ Росії восени 2018 року в районі Керченської протоки, і 11 політв'язнів, серед яких і Сенцов.