"За"  проголосувало 253 народних депутатів / УНІАН

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою приведення у відповідність до закону України «Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України» (реєстраційний номер 2237).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосувало 253 народних депутатів України.

Читайте такожРада достроково припинила повноваження двох нардепів "Слуги народу"

Відео дня

Законопроектом пропонується внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України, якими виключити норми щодо депутатської недоторканності. При цьому передбачити особливості початку досудового розслідування щодо народного депутата України, його затримання, обрання запобіжного заходу та проведення слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій. Зокрема, визначити можливість початку кримінального провадження, де ймовірним фігурантом є народний депутат України, виключно генеральним прокурором (особою, яка виконує його обовʼязки). Також визначити, що клопотання про дозвіл на затримання, обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту, обшук, порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, а також про застосування інших заходів, у тому числі негласних слідчих (розшукових) дій, що відповідно до закону обмежують права і свободи народного депутата України, розгляд яких віднесено до повноважень слідчого судді, мають бути підтримані генеральним прокурором (виконувачем обов’язків генпрокурора).

Також пропонується визначити, що розгляд таких клопотань здійснюється слідчим суддею апеляційного суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а в кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, – слідчим суддею Вищого антикорупційного суду. При цьому передбачається можливість оскарження відповідних ухвал.

Також вносяться зміни до закону «Про статус народного депутата України», якими передбачити особливості юридичної відповідальності народного депутата. Ними передбачено, що народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп (відповідна норма передбачена Конституцією України).

Крім того, передбачено з Регламенту Верховної Ради виключити норми щодо порядку внесення та розгляду парламентом подань про надання згоди на притягнення народного депутата України до кримінальної відповідальності, затримання чи арешту.