Труба зазначив, що на сьогодні ще обіймає посаду директора бюро / фото УНІАН

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба стверджує, що апаратуру для прослуховування в його кабінеті встановили ще у травні поточного року, і до цього причетні колишні правоохоронці та працівник бюро.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на брифінгу, говорячи про виявлену у вересні у вентиляційній системі його кабінету «прослушку».

Труба зазначив, що до встановлення пристрою причетні колишні правоохоронці та діючий працівник ДБР.

Відео дня

“Це особи, які працювали в правоохоронній системі. До прослуховування також причетний діючий працівник ДБР. Я в цьому переконаний, але сумніваюся, що це буде доведено у ході розслідування кримінального провадження”, - сказав Труба.

Разом з тим він, як і раніше, не визнає, що оприлюднені в Телеграм-каналі “Трубу прорвало” розмови в його кабінеті є автентичними. Директор ДБР наполягає, що це компільовані записи, створені з фрагментів записів, отриманих під час прослуховування його кабінету.

Говорячи про нещодавнє ухвалення закону щодо перезавантаження роботи ДБР, яким передбачено звільнення керівництва бюро, Труба заявив, що ініціатором його звільнення є колишній президент Петро Порошенко.

Читайте такожМальдіви, моряки та Саакашвілі: Труба розповів про хід справ проти Порошенка

При цьому він не відповів на запитання, яким чином фракція “Європейська солідарність”, яка не голосувала за закон про перезавантаження ДБР, змогла добитися, щоб цей проект закону підтримала майже у повному складі пропрезидентська фракція “Слуга народу”.

Крім того, Труба не прокоментував репліку журналіста, що ініціатором його звільнення може бути саме нинішній президент Володимир Зеленський, фракція якого підтримала закон про перезавантаження ДБР, згідно з яким його буде звільнено. Труба зазначив, що на сьогодні ще обіймає посаду директора бюро і не хоче говорити про це.

“Зняття мене з посади вигідно лише одній людині, і я не маю в цьому жодних сумнівів. В ті маніпуляції, які застосував екс-президент, потрапили і правоохоронні органи, і керівництво держави. Я сьогодні ще діючий керівник, і не можу напряму говорити про деякі речі, про які ви запитуєте”, - сказав він.

Водночас, за словами Труби, він не має жодних сумнів, що президент вже цього тижня підпише закон про перезавантаження ДБР, внаслідок якого він утратить посаду.

Як повідомляв УНІАН, 21 вересня директор ДБР Роман Труба заявив, що в його службовому кабінеті знайшли апаратуру для прослуховування, яка була професійно вмонтована у вентиляційну систему.

У ввечері 19 листопада у месенджері Telegram з’явився анонімний канал під назвою "Трубу прорвало", де викладали аудіозаписи, зроблені нібито у кабінеті керівника Державного бюро розслідувань і на яких чути схожий на його голос.

За словами авторів дописів, це "пару годин цікавих розмов", які показують, як в ДБР вирішуються питання про закриття кримінальних проваджень, як "за дзвінком" з Офісу президента зупиняються обшуки на тих чи інших підприємствах фігурантів справ тощо.

Труба заявив, що записи прослуховування його розмов повністю фейкові.