facebook.com/markian.lubkivskyi

Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки та співробітництва в Європі зустрілася з затриманими на Луганщині військовослужбовцями ГРУ генштабу збройних сил РФ Олександром Александровим та Євгеном Єрофеєвим.

Як йдеться в звіті місії, 20 травня спостерігачі відвідали двох затриманих росіян, які зараз знаходяться у військовому госпіталі в Києві та отримують медичну допомогу.

Спостерігачі ОБСЄ поспілкувалися з ними без присутності представників української влади. Місія ОБСЄ оцінила загальний стан справ та зібрала інформацію про їх захоплення.

Відео дня

"Один з них сказав, що він отримав військову освіту в Російській Федерації. Обидва стверджували, що вони члени підрозділу Збройних сил Російської Федерації. Вони заявили, що були (в Україні) з розвідувальною місією", - йдеться в звіті.

Місія зазначає, що за словами російських військовослужбовців, "вони були озброєні, але не мали наказу наступати".

Читайте такожДружина затриманого російського військового розповіла, чому не брала слухавку

Російські військовослужбовці розповіли, що "потрапили під вогонь, отримали поранення та потрапили в полон 16 травня 2015 року на лінії розмежування поруч зі Щастям".

Окрім того, один з них повідомив, що "отримував накази зі своєї військової частини відправитися в Україну". За його словами, він повинен був знаходитися в Україні до "ротації", яка повинна була відбутися через три місяці.

"Обидва повідомили, що бували в Україні з "місіями" раніше", - наголошується в звіті.

При цьому, один з затриманих російських військовослужбовців постійно повторював, що російські війська «не залучені» до бойових дій в Україні.

Затримані також розповіли, що вони забезпечені українським адвокатом, який сьогодні їх вже відвідував.

Читайте такожСБУ оприлюднила відео допиту взятого в полон чинного сержанта російської армії

Як повідомляв УНІАН, 16 травня сили АТО взяли у полон у Луганській області двох російських військовослужбовців - Александрова та Єрофеєва.

18 травня голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що затримані під містом Щастя Луганської області двоє російських військовослужбовців будуть притягнуті до кримінальної відповідальності за участь у терористичній організації.

Тим часом у Кремлі відмовилися від захоплених на Донбасі російських військовослужбовців. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков знову повторив позицію Москви, "що жодних російських військових на Донбасі немає".