Гримчаку продовжили строк тримання під вартою на 53 дні / фото УНІАН

Вищий антикорупційний суд продовжив термін дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою колишньому заступнику міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрію Гримчаку.

Про це повідомила прес-служба суду.

Гримчаку продовжили строк тримання під вартою на 53 дні (до 14 лютого 2020 року включно) з альтернативою внесення застави у сумі 1,9 млн грн.

Відео дня

У ВАКС нагадали, що ексзаступника міністра та його помічника підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою), ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом) КК України. Йому загрожує ув'язнення від трьох до восьми років з конфіскацією майна.

За версією слідства, підозрювані вимагали понад 1 мільйон доларів США за надання певних послуг.

Читайте такожГримчака залишили під вартою, але зменшили заставу

Нагадаємо, дії ексзаступника міністра кваліфіковано за ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 369-2 КК України.

Увечері 14 серпня співробітники СБУ та НАБУ затримали на частині хабаря в 480 тис. доларів США Юрія Гримчака. У ГПУ кажуть, що справа стосується хабаря за вплив на суд та Мінкультури. Загальна сума хабаря мала бути 1,1 млн доларів.

Крім того, у ЗМІ з'явилась інформація, що Гримчака затримали з його нібито "помічником". У його на місці затримання знайшли відповідні візитівки. Утім в МінТОТ згодом заявили, що справа із затриманням та хабарем не стосується діяльності їхнього відомства. А посади помічника заступника міністра в них узагалі немає. Затриманим виявився шурин Гримчака Ігор Овдієнко.

За словами адвокатки Гримчака, у її підзахисного правоохоронці вилучили власні кошти. А замість пів мільйона доларів "були календарики".

Суд пристав на бік обвинувачення та ухвалив заарештувати Гримчака строком на 60 днів. Разом із тим йому призначено меншу заставу, ніж хотіла прокуратура – 6 млн грн замість 12,5 млн грн. У разі її внесення, Гримчак буде зобов'язаний носити електронний браслет, не відлучатися з місця проживання без дозволу слідчого, з’являтися на всі слідчі дії та утриматися від спілкування зі свідками у справі. Сам підозрюваний заперечував можливість утечі та наполягав, що не володіє значними статками для сплати застави.

Деснянський суд Чернігова також обрав запобіжний захід Ігорю Овдієнку, шурину Гримчака. Суд заарештував Овдієнка на два місяці з правом внесення застави в розмірі 4 млн грн (прокурори прохали 12,5 млн грн).

Кілька днів тому суддя ВАКС зменшив утричі розмір застави Гримчаку - від 5 млн 999 тис. 283 грн до 1 млн 999 тис. 761 грн.