Ілюстрація REUTERS

Рейтинг політичних брехунів 2019 року очолили депутати «Опозиційної платформи – За життя» Вадим Рабінович (3,45% правди), Нестор Шуфрич (11,11% правди) і Олександр Качний (14,29% правди).

Про це йдеться у фактологічному проекті ГО VoxUkraine.

Читайте такожУ новому уряді РФ визначилися з "куратором" окупованого Криму

Відео дня

Найбільшим правдорубом виявився спікер парламенту Дмитро Разумков (64,71% правди) та співголова партії «Євросолідарність» Артур Герасимов (61,10% правди), а також член «Батьківщини» Сергій Власенко (53,6%).

Петро Порошенко та Юлія Тимошенко знову ввійшли до рейтингу популістів.

А от Анна Скороход сказала найменше фактологічних цитат за час перевірки. І хоча вона на 6-му місці серед правдивих політиків, серед маніпуляторів депутатка у трійці лідерів.

voxukraine.org

Аналітики зазначають, що найбільше політики маніпулювали й брехали, коли говорили у негативному контексті, це стосується зокрема депутатів ОПЗЖ і Тимошенко.

Правду ж політики говорили, коли йшлося про позитивні для них події. Так, Медведчук розповідав про стан української вугільної галузі до війни з Росією, а Тимошенко згадувала про стан економіки часів її прем’єрства.

За словами експертів, найбільше маніпуляції й брехня стосувалися відкриття ринку землі та ціни на газ й електроенергію, приватизації ГТС, ухвалення бюджету тощо.