фото УНІАН

Повернувшись із зустрічі з Рудольфом Джуліані в Нью-Йорку на початку серпня минулого року Віталій Кличко говорив на робочих зустрічах, що його «американські союзники» допоможуть йому зберегти посаду голови КМДА.

Про це пише New York Times, посилаючись на свідчення кількох джерел (читайте повний переклад статті за посиланням).

Відео дня

«За словами кількох людей, які чули заяви Кличка на робочих зустрічах і говорили на умовах анонімності (тому що вони все ще беруть участь у муніципальній політиці і бояться бути виявленими), повернувшись до Києва, Кличко повідомив, що його американські союзники допоможуть йому зберегти посаду», - йдеться в статті.

Джерело з найближчого оточення Кличка на умовах анонімності повідомило виданню, що в кінці липня минулого року був очевидним факт, що "врятувати" Віталія Кличка від звільнення з посади голови КМДА могло лише втручання США на найвищому рівні.

"До кінця липня було ясно, що тільки зовнішнє втручання, слово президента Сполучених Штатів або когось, хто говорить від його імені, могло врятувати пана Кличка від звільнення", - заявило виданню джерело.

"Після того, як боротьба за владу загострилася, пан Кличко вилетів до Нью-Йорка на зустріч з Джуліані", - йдеться в статті.

"30 липня напередодні звільнення [Кличка], глава апарату Зеленського Андрій Богдан скликав прес-конференцію, на якій звинуватив Кличка в потуранні в питанні корупції в Києві. Не надавши доказів, Богдан заявив, що йому запропонували хабар у розмірі 20 мільйонів доларів за те, щоб Кличко залишався головою київської адміністрації", - йдеться в статті.

На наступний день, як пише NYT, Кличко розмістив у Facebook фотографії своєї зустрічі з Джуліані - його «старим другом і одним з найавторитетніших мерів у світі».

"Вони, за словами Кличка, обговорили ситуацію в Україні», «майбутнє співробітництво між Сполученими Штатами та Україною» і тему «місцевого самоврядування». Останнє - явна відсилка до теми боротьби Кличка за владу у себе вдома", - йдеться в статті.