Ілюстрація / REUTERS

Спроби Росії приєднати Україну до Євразійського економічного союзу провалилися і цим Київ сильно зіпсував "наполеонівські" плани Кремля, що в підсумку стало вагомою причиною для російської агресії проти України.

Про це розповів в інтерв'ю сайту "Сьогодні" керівник Центру українських досліджень Інституту Європи Російської академії наук Віктор Мироненко.

Читайте такожМінветеранів ініціює санкції проти силовиків РФ, які захопили моряків біля Керченської протоки

Відео дня

За його словами, у Москви був план – стати центром такого потужного економічного утворення, як Євразійський економічний союз, щоб зміцнити свою позицію в світі. Однак Україні було не по дорозі з Росією – вона прагнула до Європи, що повністю ставило хрест на планах Кремля.

Експерт нагадав, що економіка РФ – це не колишня економіка Радянського Союзу. За питомою вагою в світі десь всього 1%. Вийшло, що Росія, як ядерна держава, має вагу в світі, але недостатню. Він зазначає, що Росія не дотягує по вазі до країн, з якими вона хотіла б говорити на рівних, в першу чергу до США.

"Путін, прийшовши до влади, мав своє бачення, якою повинна бути вага Росії в світі, якою він би хотів її бачити ... І ось однією з ідей, що підказало оточення, стала ідея економічної реінтеграції пострадянського простору, точніше сказати його частини. Це дійсно дуже сильна і потужна ідея, реалізувавши яку Путін вирішив би багато завдань. У тому числі підняв би вагу Росії як центру такого об'єднання. Але, досягти цього без України просто неможливо. Тому саме "приборкання норовливої" України стало центральною ідеєю цього правильного, але, на жаль, нездійсненного при нинішніх умовах плану. Але сьогодні в Росії дуже мало людей знають і розуміють нову українську економіку, її політику, навіть її історію. А в керівництві Росії, в оточенні Путіна таких людей, як мені видається, і зовсім немає. І була здійснена системна помилка. Справа в тому, що сучасні економічні і політичні системи Росії і України об'єктивно несумісні", – сказав Мироненко.

Він зазначив, що якщо в Росії головний економічний ресурс – це енергоносії (близько 70% доходів бюджету від їх експорту), то в Україні це і енергоресурси (хоч і в набагато менших масштабах), і родюча земля з гарним кліматом, а головний ресурс – люди.

"Тільки на цьому людському ресурсі можна було піднятися – економічно і політично. А різні економіки припускають і різні політичні системи. Одна справа – якщо економічна модель полягає в тому, щоб отримати якісь кошти від продажу енергоресурсів, а потім частково дати розікрасти друзям, а частково розмазати тонким шаром по всій величезній країні. Зовсім інша, коли головний ресурс економіки – люди. Які повинні розуміти, що їхня праця буде оплачена, що вони будуть розпоряджатися результатами своєї праці. Це ліберальна економічна модель, яка передбачає економічні свободи і політичні свободи. І ось ці моделі виявилися практично несумісні", – підкреслив експерт.

Мироненко додав, що все це багато в чому і стало причиною російської агресії з 2014 року проти України, коли до російського керівництва, нарешті, дійшло – план інтеграції за участю України неможливий.