Володимир Зеленський закликав представників уряду відвідати шахтарські містечка / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський на Всеукраїнській нараді працівників вугільної галузі України закликав урядовців відвідати шахтарські міста, щоб краще зрозуміти потреби регіонів.

«Уряд повинен приділяти більше уваги проблемам регіонів України, зокрема шахтарським містам... Давайте підготуємо поїздку по всіх цих шахтарських містах. За планом, щоб нам людям нормально в очі дивитися», - сказав президент.

Читайте такожЗеленський доручив обмежити імпорт вугілля та електроенергії

Відео дня

За словами Зеленського, попередні 20 років влада майже не звертала уваги на шахтарські регіони, і там нагромадилось багато проблем, зокрема з невиплатою заробітної плати і відсутністю якісної інфраструктури.

«Подивимося, скільки людей там живе, яке там має бути підприємство. Це може бути і приватне підприємство, тому що там люди з шахтарських містечок, у яких є голова і руки. Приїдемо в ці містечка і побачимо, який там стан шкіл, садочків», - сказав він.

Також за завданням президента уряд повинен створити Координаційний центр з трансформації вуглевидобувної галузі на чолі з віце-прем'єр-міністром - міністром розвитку громад і територій України Денисом Шмигалем, до складу якого ввійдуть представники вугільних підприємств, місцевої влади, голови держадміністрацій відповідних областей.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища шукає нові робочі місця для шахтарів, оскільки видобуток вугілля є збитковим і завдає шкоди екології.

Президент Зеленський зазначив, що головний принцип Національної програми справедливої трансформації вугільних регіонів, яку розробить Міністерство розвитку громад і територій, - жодна шахта не може бути закрита, доки гірники не отримають нової роботи з гідною оплатою праці.