Керівник Офісу президента запевняє, що остаточно рішення ще не прийнято / Фото: УНІАН

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак наголошує, що рішення у Мінську щодо Консультативної ради в рамках робочої підгрупи з політичних питань Тристоронньої контактної групи не створює правового поля для визнання підконтрольних Росії бойовиків.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Єрмак сказав на брифінгу за результатами засідання Ради національної безпеки та оборони України.

Єрмак заявив, що у Мінську учасники ТКГ зафіксували необхідність і можливість прийняття рішення про створення Консультативної ради в рамках робочої підгрупи з політичних питань ТКГ, але остаточно це рішення ще не прийнято.

Відео дня

"Заявлено про необхідність створення цієї ради як дорадчого органу, який може розглядати питання, які узгоджені в пакеті Мінських домовленостей, і давати свої пропозиції, які можуть бути використані або не використані у роботі політичної підгрупи", - заявив Єрмак.

Читайте такожУтримувані бойовиками ОРДЛО українці повернуться протягом найближчих місяців - Єрмак

"Хочу наголосити з повною відповідальністю, що ніяких кроків, які б сьогодні створювали правове поле для представників так званих ОРДЛО, їх визнання, не існує. Ніяких прямих перемовин. Про це мови не йде", - сказав Єрмак.

"Ми говоримо про створення платформи, на якій громадяни України, які проживають сьогодні як на контрольованій території, як і на території не контрольованій, можуть спілкуватися з приводу питань, які узгоджені в пакеті Мінських домовленостей", - наголосив Єрмак.

Керівник Офісу президента заявив, що якщо це рішення буде ухвалено, то це буде зроблено під час наступної зустрічі ТКГ у Мінську наприкінці березня.

Також він уточнив, що "визнання" - це юридичний факт і юридична дія. "Як ви знаєте, сьогодні навіть Росія не визнала так звані ОРДЛО. Тому ні про яке визнання мова не йде", - запевнив Єрмак.

Крім того, керівник ОП наголосив, що механізм відбору представників України та окупованої Росією території Донецької та Луганської областей "ще доопрацьовується".

Читайте такожБрифінг за підсумками засідання РНБО щодо боротьби з коронавірусом

"Але я можу вам сказати, що якщо цей орган буде створено, то, безумовно, з боку України це будуть справжні фахівці, це будуть люди, які є патріотично налаштовані, люди, які є авторитетами сьогодні в Україні, у світі", - наголосив Єрмак. За його словами, наразі відбуваються консультації з приводу цих осіб.

На запитання щодо відбору осіб з боку ОРДЛО він відповів: "Будемо дивитися". Єрмак стверджує, що "про так звані ОРДЛО в документах не йде мови".

Він визнав, що у Мінську підписи під протоколом про необхідність створення Консультативної групи також поставили представники контрольованих Росією бойовиків, але вони як "спостерігачі, які присутні на засіданні Мінської контактної групи"

"Подивіться, як були підписані документи Мінського пакета домовленостей. Там стоять такі ж підписи. Будь-ласка, порівняйте", - сказав Єрмак.