За словами Резнікова, "Мінськ" не може тривати вічно / kievcity.gov.ua

У команді президента Володимира Зеленського розглядають декілька варіантів розвитку ситуації щодо повернення окупованих територій Донбасу.

Про це розповів віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков, передає "РБК-Україна".

Він підкреслив: якщо в України є шанс отримати позитив в рамках мінського процесу - треба спробувати це зробити, "але це не може тримати вічно".

Відео дня

"Коли президент Зеленський запросив мене на розмову, це було ще при прем'єрі Гончаруку, з ідеєю, щоб я очолив міністерство з питань реінтеграції, я попросив озвучити очікування від мене. В тому числі мені було сказано: ніхто не тримає фокус сьогодні по окупованих територіях, прилеглих територій, тимчасово переміщеним особам і за реальною реінтеграцією тимчасово окупованих земель назад у країну. Зараз ми говоримо не про Міноборони, це не їхнє завдання. В уряді немає такого органу і такої людини", - констатував він.

Читайте такожВіце-прем'єр уточнив, хто може погодити створення "консультативної ради" з бойовиками в Мінську

Віце-прем'єр пояснює: головне - це написання кількох сценаріїв та програми розвитку подій після звільнення окупованих територій. "Наприклад, через півроку. Це ідеальний сценарій – щоб провести вибори восени 2020 року. Або, умовно кажучи, через рік, чи через п'ять, або, як у Німеччині через 45 років", - уточнив він.

"Тобто варіантів розвитку подій може бути три-чотири – як ми ведемо себе по відношенню до окупованих територій, нашого населення, що проживає там. Коли президент озвучив мені ці очікування, що я ці варіанти повинен буду продумати і описати – це означає, що він прекрасно віддає собі звіт в тому, що швидкий варіант один з декількох і не найвірогідніший", - розповів Резніков.

Відповідаючи на питання про наявність конкретного плану щодо економічної реінтеграції ОРДЛО, чиновник сказав: "Буду чесний, конкретного плану роботи міністерства за всіма видами реінтеграції – економічної, політичної, промислової – в даний момент немає, але ми зараз цим займаємося. Ми зараз з командою це виписуємо".

Читайте такожБойовики приховують від населення ОРДЛО ситуацію з коронавірусом - Резніков

"У нас є ідеї, є напрацювання. Зараз озвучувати вам конкретний план буде неправильно, тому що це будуть вирвані з контексту речі. А ми хочемо, щоб вони були взаємопов'язані. Частину наших планів ми вже внесли прем'єр-міністру. Сподіваємося, що наші напрацювання увійдуть в програму уряду", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, Резніков також допустив гуманітарні конвої від міжнародних організацій на окупований Донбас для боротьби з коронавірусом.