Секретаріат Президента здивований позицією Кабінету Міністрів, який рекомендував главі держави підписати Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Митний тариф України».

Як повідомили УНІАН у прес-службі Президента, про це повідомив під час брифінгу заступник глави Секретаріату Президента Андрій ГОНЧАРУК.

Він наголосив, що Президент заветував закон з огляду на те, що його положення суперечили міжнародним зобов`язанням України відносно застосування ставок ввізного мита з моменту вступу України до Світової організації торгівлі, взятими нашою країною за Протоколом про вступ до СОТ.

Відео дня

За його словами, після прийняття цього закону у Верховній Раді міністерства економіки, фінансів, юстиції висловили свої зауваження, які в цілому відображають суть тих порушень, які відбулися у зв`язку з голосуванням щодо закону.

При цьому А.ГОНЧАРУК відзначив, що не дивлячись на це на адресу Секретаріату Президента за підписом прем`єр-міністра було направлено листа з пропозицією підписати цей закон.

«Можливо, це певне непорозуміння. Але підстав для такого припущення немає. Детективна історія полягає в тому, що члени Кабінету Міністрів об`єктивно, ґрунтовано висловлюють свої зауваження. На жаль, ми отримуємо закон з пропозиціями підписати закон», - сказав А.ГОНЧАРУК.

Здивування також викликає фактично одностайна підтримка цього закону депутатами - 367 голосів «за», при чому активно голосували «за» і депутати фракцій коаліції.

Заступник глави Секретаріату підкреслив, що закон порушує міжнародні зобов`язання України перед СОТ.

«Закон, який був прийнятий, не відповідає досягнутим домовленостям і підриває довіру до України як до надійного прогнозованого партнера», - сказав А.ГОНЧАРУК.

Він нагадав, що із цих зобов`язань випливає необхідність адаптувати до українського законодавства розклад митних тарифів, який є частиною національного законодавства внаслідок ратифікації парламентом Протоколу про вступ до СОТ.

«Верховна Рада мала прийняти ці зміни до митного тарифу у повній відповідності з розкладом наших тарифних зобов`язань. Вона цього не зробила. Президент зараз дає народним депутатам можливість виправити цю ситуацію», - зазначив А.ГОНЧАРУК.