Тверський суд Москви приступив до розгляду позову депутата Державної думи РФ, директора Інституту країн СНД Костянтина ЗАТУЛІНА до керівника Служби безпеки України Валентина НАЛИВАЙЧЕНКА з вимогою спростувати звинувачення в порушенні українського законодавства, які стали причиною для встановлення заборони на його в`їзд в Україну.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Інституту країн СНД, К.ЗАТУЛІН вимагає визнати такими, що не відповідають дійсності, образливі вислови на свою адресу з боку В.НАЛИВАЙЧЕНКА в його інтерв`ю газеті «Известия» від 22 жовтня 2008 р.

К.ЗАТУЛІН просить суд зобов`язати В.НАЛИВАЙЧЕНКА дати в «Известиях» спростування і стяги з нього 4 млн. руб. Ці кошти депутат має намір направити на підтримку російських шкіл в Україні.

Відео дня

«Прийнявши і ознайомившись з позовом Костянтина ЗАТУЛІНА, Тверський районний суд 11 грудня направив сторонам (К.ЗАТУЛІНУ і В.НАЛИВАЙЧЕНКУ) повістку з викликом до суду на 18 грудня для підготовки справи до судового розгляду. Передбачається, що саме судове засідання може відбутися до кінця року», - йдеться в повідомленні.

К.ЗАТУЛІН повідомив, що задоволений початком розгляду свого позову.

«Я вдячний пану В.НАЛИВАЙЧЕНКУ, що в своєму невгамовному прагненні до самопіару, публікуючись в «Известиях», він дав мені можливість звернутися саме в російський, а не український суд, який пан В.НАЛИВАЙЧЕНКО і його соратники давно залякали: у мене вже була можливість переконатися в цьому в 2006-2007 роках. Тоді, всупереч очевидності, українські суди відхилили мої позови до СБУ, пов`язані з ганебною практикою заборони на в`їзд у помсту за інакомислення. Подивимося, чи вистачить у шефа СБУ сміливості відповісти за свої слова в Росії», - заявив він.

Як повідомляв УНІАН, 11 листопада ц.р. К.ЗАТУЛІН заявив, що має намір подати судовий позов до В.НАЛИВАЙЧЕНКА за звинувачення в порушенні українського законодавства, що стало причиною для заборони йому в`їжджати на територію України.

«Пан В.НАЛИВАЙЧЕНКО збрехав зовсім недавно в інтерв`ю російській газеті «Известия», сказавши, що мовляв, я порушував українське законодавство, і СБУ вірно зробила і довела це в суді, коли забороняла мені в`їзд в Україну», - сказав він.

У жовтні В.НАЛИВАЙЧЕНКО в інтерв`ю газеті «Известия» заявив, що СБУ вважає, що К.ЗАТУЛІН порушив закон про правовий статус іноземця. «У ньому прописана норма шанобливого ставлення до законодавства, мови і народу. Ми двічі доводили в суді, що ЗАТУЛІН справді здійснював протиправні дії», – пояснив В.НАЛИВАЙЧЕНКО.

Він також вкотре заявив про відсутність «чорних списків» для громадян РФ в Україні. За словами В.НАЛИВАЙЧЕНКА, СБУ приймає одиничні рішення, а не за списком, забороняючи іноземцям – і не лише росіянам – в`їзд в Україну.