12 травня президент суду прийматиме рішення щодо подальшого розгляду справи / УНІАН

Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй 12 травня визначить подальші кроки в розгляді справи "Україна проти Росії".

Про це заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль під час наради за участю президента України Петра Порошенка, міністра закордонних справ Павла Клімкіна, заступника глави Адміністрації президента Костянтина Єлісєєва, повідомляється на сайті глави держави.

«Суд дійсно підтримав Україну, і це дуже важливо. Особливо важливо це з огляду на те, що справа стосується одного з постійних членів Ради безпеки ООН. 12 травня ми збираємось ще раз в Гаазі, і президент суду буде приймати рішення щодо подальшого розгляду справи, а саме як вона буде просуватись і скільки нам буде надано часу на підготовку основного меморандуму, де ми маємо викласти всі докази в деталях, включаючи вже і суб’єктивну сторону цієї справи», - заявила Зеркаль.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, Міжнародний суд ООН у Гаазі 19 квітня оголосив рішення, яким частково задовольнив запит України про застосування тимчасових запобіжних заходів стосовно Росії. Заходи стосуються Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD).

Читайте такожСуд в Гаазі спростував спроби РФ видати себе за посередника в конфлікті на Донбасі – Порошенко

Суд вказав, що Росія повинна утриматися від того, щоб продовжувати обмежувати можливість кримським татарам зберегти свої інституції, включаючи Меджліс. За це рішення проголосували 13 суддів, проти - троє. Одноголосно було прийнято рішення, згідно з яким Росія повинна гарантувати доступність освіти українською мовою.

Щодо звинувачень РФ у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму суд вирішив, що Україна не надала достатньо доказів, які були б суттєвою базою для застосування тимчасових запобіжних заходів.

Україна в рамках позову до Росії просила Міжнародний суд ООН запровадити тимчасові запобіжні заходи, спрямовані на недопущення продовження порушень прав людини з боку РФ на період розгляду судом справи по суті з метою захисту цивільного населення в тимчасово окупованому Криму та на Донбасі.

Читайте такожУкраїна в Суді ООН сконцентрує зусилля на юридичному визнанні Росії агресором – Порошенко

6-9 березня в Гаазі відбулися слухання у справі «Україна проти Росії». У ході слухань представники РФ повністю відкинули звинувачення, заявивши, що жодних законодавчих або фактичних підстав для запровадження запобіжних заходів немає.

Позов у Міжнародний суд ООН Україна подала 16 січня 2017 року з метою притягнення Росії до відповідальності за підтримку тероризму на сході України і дискримінацію етнічних українців і кримських татар в окупованому Криму.