Нардеп бачить у рішенні Кабміну корупційну складову / фото УНІАН

Народний депутат фракції БПП Олег Петренко бачить у рішенні Кабміну про обнулення мит на ввезення російських мінеральних добрив корупційну складову і збирається звернутися з цього приводу в НАБУ. Про це він повідомив у коментарі ЗМІ.

"Що стосується подібних рішень Кабміну, то я вбачаю в них корупційну складову лобізму російської продукції, і думаю, з мого боку буде звернення до НАБУ та інші структури, які повинні контролювати ці процеси", - цитує видання нардепа.

Як повідомляли ЗМІ, 18 травня Кабінет міністрів України підтримав законопроект, спрямований на обнулення мит на ввезення мінеральних добрив в Україну. На засіданні Кабміну міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий пояснив введення нульової ставки митного регулювання на ввезення в Україну добрив азотної групи необхідністю врегулювання питання захисту сільгоспвиробників від сезонного коливання цін.

Відео дня

Петренко в свою чергу зазначив, що як народний депутат, обраний по округу, на якому знаходиться одне з найбільших хімічних підприємств України "Черкаський Азот", він буде всіма засобами захищати інтереси трудового колективу заводу та українського хімпрому.

Читайте такожУ Раді назвали політичним рішення Кабміну про обнулення мита на ввезення міндобрив з РФ

"Я негодую. Це м'яко кажучи. Тому що я — депутат-мажоритарник, на окрузі якого знаходиться містоутворююче підприємство ("Черкаський Азот", - ред.), (де працюють) 5 тисяч людей, яке займається виготовленням мінеральних добрив, яке зараз не працює. Люди не працюють, не отримують зарплату. Місцевий та державний бюджети не отримують податкових надходжень. З тієї причини, що Росія, лобіюючи через представників української влади свої інтереси, відверто демпінгуючи, просто захоплює український ринок", - заявив Петренко.

За його словами, "маючи свідомо вигідне конкурентне становище, у зв'язку з тим, що ціна на природний газ (основний компонент собівартості азотних добрив — ред.) у Росії для російських підприємств набагато нижче, росіяни захоплюють стратегічно важливий український ринок". "У цій ситуації наша держава зобов'язана захищати вітчизняного виробника, особливо від економічного вторгнення країни-агресора", - переконаний депутат.

Він зазначив, що обурення і нерозуміння викликає ситуація, "коли українська влада однією рукою забороняє, наприклад, російські бухгалтерські програми, які незрозуміло яку несуть загрозу обороноздатності нашої країни, а з іншого боку стимулює виробництво в Росії компонентів, які використовуються при виготовленні, наприклад, пороху" (мова, очевидно, йде про аміачну селітру, — ред. ЗМІ). Така поведінка влади, вважає депутат, злочинна і абсурдна.

Також Петренко повідомив, що минулого тижня він зареєстрував законопроект, який пропонує на рівні закону підвищити мито на добрива з РФ і, в той же час, дотримуючись домовленості з ЄС, поступово знижувати мита на аналогічну продукцію інших країн. "Тепер все в руках профільного комітету, який його або розгляне чи буде місяцями томити в очікуванні розгляду", - зазначив депутат.

Раніше в ЗМІ повідомлялося, що в результаті рішень Мінекономрозвитку і Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) від 13 лютого 2017 року про призупинення введення антидемпінгових мит щодо мінеральних добрив з Російської Федерації, компанії з РФ отримали безпрецедентний доступ на український ринок. На думку експертів, своїми діями Кабмін фактично допустив створення російської монополії в Україні.

ЗМІ писали, що через неможливість конкурувати з російським демпінгом у березні 2017 року в розпал підготовки до посівної кампанії вперше в історії України зупинилися найбільші хімічні підприємства України. Зокрема, заводи "Рівнеазот" і "Черкаський Азот". За даними ЗМІ, на тлі зупинки найбільших вітчизняних виробників мінеральних добрив, російські виробники активно насичували український ринок своєю продукцією і тільки за перші чотири місяці 2017 року вивезли з України близько ста мільйонів доларів.