Фото: Антон НаумлюкНезаконно засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов / фото wikipedia.org

Україна разом зі всім світом буде продовжувати боротьбу за звільнення незаконно засудженого в РФ режисера Олега Сенцова.

Про це президент України Петро Порошенко заявив у привітанні працівникам кінематографії з професійним святом. Текст привітання розміщено на сайті голови держави.

Читайте такожГеращенко закликала ЄС негайно ввести санкції проти причетних до ув'язнення Сенцова росіян

Відео дня

"Вдячний художникам, які своїми творами підтримують незборимий дух нації, відкривають світу мужність, гідність і честь українців, їх прагнення жити у вільній справедливій державі. Давайте сьогодні передамо особливі слова вітання Олегу Сенцову. Україна разом зі всім світом продовжуватиме боротьбу за свою свободу", - підкреслив Порошенко.

Крім того, президент побажав кінематографістам міцного здоров'я, натхнення та самореалізації.

Як повідомляв УНІАН, режисера Сенцова і активіста Олександра Кольченко затримали співробітники ФСБ РФ в окупованому Криму навесні 2014 року. Їх етапували до Росії, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів та підпалів офісів партій на півострові. Обидва провину не визнали.

В грудні 2014 року в Генпрокуратурі Росії заявили, що Сенцов та Кольченко є громадянами РФ, оскільки після анексії півострова вони не виявили бажання зберегти інше громадянство.

Разом з тим уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська зазначила, що Сенцову і Кольченко фактично нав'язали російське громадянство автоматично, як і для більшості жителів Криму, а відмовитися від нього протягом місячного строку вони, перебуваючи у в'язниці, не могли.

Російський суд 25 серпня 2015 року оголосив вирок Сенцову і Кольченко, засудивши їх до 20 і 10 років ув'язнення відповідно.

Міністерство юстиції України звернулося із запитом до РФ про передачу Сенцова і Кольченко як громадян України.

21 жовтня 2016 Росія відмовила у передачі Сенцова і Кольченко Україні.