Проект закону зареєстровано у ВР сьогоднішньою датою / president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко подав до Верховної Ради законопроект про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) (№7203).

Як передає кореспондент УНІАН, проект закону зареєстровано у ВР сьогоднішньою датою. Головний комітет з цього проекту закону — з питань правової політики та правосуддя.

Законопроектом передбачається виключити зі статті 80 чинної редакції Конституції положення, згідно з яким народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність.

Відео дня

Читайте такожПорошенко закликав скасувати депутатську недоторканність з 2020 року

Також виключити пропонується положення, відповідно до якого народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Законопроектом передбачається, що він набирає чинності з 1 січня 2020 року.

Крім того, сьогодні під Радою очікуються акції, на яких будуть присутні близько 10 тисяч людей. Серед вимог протестуючих - скасувати депутатську недоторканність, змінити виборче законодавство, зробивши партійні списки відкритими, а також створити антикорупційний суд.

У центрі Києва у зв'язку з акцією протесту посилено заходи безпеки та частково перекрито деякі вулиці, зокрема, вулицю Інститутську (Небесної Сотні). Правопорядок забезпечують 3,5 тис. правоохоронців.